"Sărutul" lui Brâncuși, peste așteptări la licitația de la New York

Una dintre versiunile sculpturii "Sărutul" de Constantin Brâncuşi a fost vândută, marți,  la o licitaţie organizată de casa Christie's  la New York, informează christies.com.

Preţul de pornire al sculpturii a fost de 5 milioane de dolari, iar organizatorii estimau să obţină pe această sculptură între 5 şi 8 milioane de dolari. Totuși, prețul de adjudecare a lucrării a fost de 8.565.000 de dolari, informează realitatea.net.

"Tema sărutului este atât de importantă pentru Brâncuşi, a lucrat la ea aproape patru decenii. A ţinut atât de mult la această temă încât a devenit emblematică pentru personalitatea sa, având simbolul inscripţionat pe cărţile sale de vizită şi pe scrisorile sale", a declarat Sharon Kim, director internaţional al casei Christie's, înainte de licitaţia de marţi.

Aceasta este a doua lucrare a artistului român scoasă la vânzare de casa de licitaţii Christie's la New York în ultimii doi ani. "Muza", o altă lucrare de referinţă din creaţia lui Brâncuşi, a fost vândută pentru 12,4 milioane de dolari în 2012, fiind achiziţionată de un colecţionar privat.

Actuala versiune a "Sărutului" vândută de casa Christie's este una de maturitate, realizată de artist în anul 1946, fiind o reproducere fidelă a versiunii în calcar, din 1925, care a făcut parte dintr-un lot de 57 de sculpturi ale artistului român din prima sa expoziţie individuală la New York, în 1933, şi care în prezent se află la Muzeul de Artă Modernă din Paris. Aceasta este, totodată, penultima versiune realizată de artist, fiind considerată cea mai "calibrată" între abstracţia formei şi sensibilitatea artistică, potrivit informaţiilor oferite de casa Christie's.

Citește și: "Sărutul" lui Brâncuşi, licitat la New York. Vezi prețul

Lucrarea provenea dintr-o colecţie elveţiană privată, în care a fost inclusă după ce a fost achiziţionată de la Galerie de France, de la Paris, în 1987. Anterior, a aparţinut familiei doctorului Pascu Atanasiu, căruia i-a fost dăruită de artist în 1954, potrivit datelor puse la dispoziţie de Christie's.

Marţi seară, casa Christie's a obţinut cele mai bune încasări ale sale, din 2010, la o licitaţie de artă impresionistă şi modernă - 285.879.000 de dolari (inclusiv comisionul cumpărătorului).

Alături de "Sărutul", în licitaţia de artă impresionistă şi modernă au fost scoase la vânzare alte 53 de opere, incluzând lucrări de Pablo Picasso, Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Marc Chagall, Alberto Giacometti, Salvador Dalí şi Vasili Kandinsky, precum şi o colecţie de opt opere din proprietatea magnatului Edgar Bronfman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel