Rusia se pregătește pentru prăbușirea dolarului și a monedei europene

lingouri-aur
lingouri-aur

Rusia se pregătește pentru prăbușirea oricărei valute. Cumpără aur. Astfel, în cazul unui colaps economic, Rusia ar fi printre primele puteri ale lumii, putere măsurată în rezervele de aur. Putin a făcut din Rusia cel mai mare producător mondial de petrol. A transformat-o, de asemenea, în cel mai mare cumpărător de aur. Banca centrală a Rusiei a cumpărat 570 de tone metrice de aur, ceea ce înseamnă 570.000 de kilograme, doar în ultimii zece ani. A depășit chiar și China, potrivit datelor FMI, adunate de Bloomberg. Rusia are cu un sfert mai mult aur, ceea ce ar înseamna că are o cantitate de trei ori mai grea decât Statuia Libertății.

"Cu cât are mai mult aur o țară, cu atât mai multă suveranitate va avea în cazul unui cataclism economic, al euro, al dolarului, al lirei sau al oricărei alte valute sau rezervă", a subliniat parlamentarul Evgeny Fedorov, într-un interviu telefonic, în Moscova.

De-a lungul timpului aurul a fost râvnit de mulți conducători ruși. În contextul crizei economice, băncile centrale din întreaga lume au imprimat bani. Astfel, au slăbit apetitul investitorilor economici pentru dolari și euro și au dus o luptă pentru siguranță, scrie Bloomberg. În anul 1988, când Rusia era în incapacitate de plată și avea o datorie internă de 20 de milioane de dolari, o uncie de aur era echivalentă cu 28 de barili de țiței. Atunci când Putin a ajuns la putere, scăzuse la 11,5, iar după un an, în 2005, ajunsese la 6,5, adică mai puțin de jumătate față de valoarea de acum. În 2005, la ordinul președintelui, banca centrală a cumpărat aur.

În timpul unei călătorii scurte în regiunea Magadan, în luna noiembrie, în Extremul Orient, acolo unde Polyus Gold International Ltd. și Polymetal International Plc au operațiuni, Putin a spus că nici Banca Rossi nu este "străină" ce metal.

Tim Ash, șeful pietelor emergente de cercetare al Standard Bank Plc că "strategia cu aur al lui Putin se potrivește perfect cu naționalismul resurselor susținut de el". Ash mai spune "Este un fel de joc defensiv, dar a mers, nu?". El adaugă "Ai nevoie de noroc în politică și în afaceri și, în mod clar, tipul are".

Marcus Grubb, director de cercetare de investiții la World Gold Council, susține că tactica Rusiei și a Chinei se bazează pe criza economică și financiară.  Astfel, în contextul economic actual, Rusia și China sunt primii cumpărători de aur. Cumpără aproximativ 450 de tone de aur pe an. Înainte de criză, băncile centrale erau vânzători neți de 400-500 de tone de aur pe an. "Este un comutator foarte important și, evident, unul foarte pozitiv pentru piața aurului", a spus Grubb.

În timp ce Putin este în goana după aur, țările dezvoltate vând din rezerve. Pe locul întâi între țările care au vândut cel mai mult aur, în ultimul deceniu, este Elveția, cu 877 de tone, pe locul doi- Franța, cu 589, iar Spania și Portugalia au vândut puțin peste 200 de tone.

Goana după aur a lui Putin plasează Rusia pe locul opt în lume în ceea ce privește rezerva de aur. Potrivit World Gold Council are o rezervă de 958 de tone de aur. Este întrecută de SUA, care are o rezervă de 8134 de tone de aur, de Germania-  3391 de tone, dar și de sediul FMI din Washington, care are 2814 tone de aur. În ordine până la nivelul șapte sunt Italia, Franța, Elveția și China.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel