România, mai mulți parlamentari ca Franța, Polonia, Olanda și Italia

parlrom
parlrom

Din

În legislatura precedentă, Parlamentul avea 471 de membri, dintre care 334 de deputaţi şi 137 de senatori. Raportul era de un parlamentar la circa 44.000 de locuitori.

În alte țări din Europa, ce au sisteme asemănătoare cu România, proporțiile sunt altele. Spre exemplu, în Franţa, stat naţional cu sistem bicameral asemănător celui al României, populaţia este de 65,9 milioane de locuitori, pentru care sunt 577 de deputaţi în Adunarea Naţională şi 348 de senatori. În acest fel, un parlamentar este pentru 72.000 de locuitori.

O altă ţară cu un nivel al populaţiei asemănător cu cel al României, dar şi cu sistem bicameral compus din Senat şi Camera Reprezentanţilor, este Olanda. La o populaţie de 15,6 milioane de locuitori, Olanda are un număr mult mai redus de parlamentari - 75 de senatori şi 150 de deputaţi, rezultând un raport de un ales la 74.600 de locuitori. De asemenea, în Polonia, o ţară cu 38,1 milioane de locuitori şi un parlament bicameral, raportul este de un parlamentar la 68.000 de locuitori. Italia are un nivel de reprezentare comparativ cu cel al Franţei, de un ales la 64.300 de locuitori. La Roma se adună 630 de deputaţi şi 315 senatori, reprezentând 60,8 milioane de locuitori, însă Italia are şi parlamente locale în regiunile cu regim special de autonomie Sicilia şi Trentino Alto Adige, precum şi adunări ale celorlalte 18 regiuni, dar şi 107 adunări provinciale.

Pe de altă parte, sunt şi ţări în care raportul număr de parlamentari - populaţie este mai mare ca în România. Ungaria, spre exemplu, are un parlament unicameral compus din 386 de deputaţi la o populaţie de circa 10 milioane locuitori, rezultând un raport de un ales la circa 25.900 de cetăţeni. Bulgaria, un alt stat vecin cu parlament unicameral, are 240 de parlamentari, raportat la o populaţie actuală de 7,36 milioane de cetăţeni, rezultând un parlamentar la aproximativ 30.670 de locuitori. Mai mult, Slovenia are, la o populaţie de două milioane locuitori, un ales la 15.384 de cetăţeni.

Şi cetăţenii din state nordice, cum ar fi Danemarca sau Finlanda, au un nivel mai bun de reprezentare parlamentară decât cel din România. În parlamentul din Copenhaga sunt 179 de parlamentari care reprezintă o populaţie de 5,6 milioane, raportul fiind de un ales la 31.280 de locuitori. La Helsinki sunt 200 de membri în parlamentul unicameral, la o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, raportul rezultat fiind de un ales la 27.000 de locuitori.

Un sistem aparte de reprezentare este în Marea Britanie, unde Parlamentul este compus din Camera Comunelor, în care sunt 650 de parlamentari, şi Camera Lorzilor, cu 760 de membri, care nu sunt însă aleşi. La o populaţie de 63,1 milioane locuitori, rezultă un raport de un membru al Parlamentului la 44.750 de cetăţeni. Dacă raportul este calculat numai la Camera Comunelor, având în vedere că au fost restrânse atribuţiile Camerei Lorzilor, rezultă un nivel de un ales la 97.000 de locuitori.

Ţările menţionate, cu excepţia Marii Britanii, cea mai cunoscută democraţie parlamentară modernă, sunt state cu caracter naţional. În cazul statelor federale cum ar fi Germania sau Elveţia, formula de reprezentare este diferită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel