Reactoarele nucleare, printre planurile guvernului pentru independență energetică. Ciucă: „O soluție viabilă”/ video

Foto: Guvernul României
Foto: Guvernul României

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu John Hopkins, președinte și CEO al NuScale, companie americană ce va dezvolta în România tehnologia reactoarelor modulare mici pentru producerea energiei nucleare.

”Includerea energiei nucleare în taxonomia Uniunii Europene privind finanțarea sustenabilă este o soluție viabilă pentru atingerea obiectivelor României privind independența energetică și decarbonizarea. Prin dezvoltarea în continuare a proiectelor în domeniul nuclear și al gazului natural, vom valorifica potențialul țării noastre de a deveni un hub energetic în regiune, vom dezvolta industria și vom crea noi locuri de muncă”, a afirmat prim-ministrul României. 

În cadrul discuțiilor a fost subliniată importanța inițiativei ”Parteneriat Global pentru Infrastructură”, lansată în cadrul Summit-ului G7, și alocarea grantului în valoare de 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România de către NuScale – Etapa Preliminară a Studiilor de inginerie și proiectare. Prim-ministrul a menționat că România va participa, prin Societatea Națională Nuclearelectrica, cu 9 milioane de dolari pentru co-finanţarea acestei noi etape de programului, având în vedere obiectivul țării noastre de consolidare a profilului energetic, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate.

De asemenea, premierul a salutat deschiderea unui amplasament la Doicești, județul Dâmbovița, pentru a susține reactorul modular de mici dimensiuni și parteneriatul cu Universitatea Politehnica București, în vederea dezvoltării unui Centru de explorare a energiei NuScale, care să asigure experți, tehnicieni și operatori nucleari din România. 

”Faptul că tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale, respectă cele mai înalte standarde de siguranța nucleară este extrem de important în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obține  energie curată, la costuri accesibile pentru cetățenii români și pentru economia națională. Guvernul va continua să susțină proiectele privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, precum și investițiile în energie regenerabilă. Diversificarea surselor, resurselor și rutelor de energie este esențială pentru asigurarea stabilității și independenței energetice a României”, a adăugat prim-ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel