EXCLUSIV  Ultimul klingonian din Brăilița

foto: gov.ro
foto: gov.ro

Într-un comentariu plin de șarje satirice, scriitorul și jurnalistul Radu Călin Cristea abordează decizia premierului cu privire la proiectul de lege privind noul statut al Casei Regale. Radu Călin Cristea spune că tonul Premierului, unul "arogant și pătimaș" amintește de repulsia regimului comunist față de tot ce însemna regalitatea românească.

Un comunist de nădejde a înviat peste noapte: răspunde la numele de Tudose și este Prim-ministrul României. Fredonează versurile sale favorite din „Internaționala": Sculați, nu-i nicio mîntuire/ În regi, ciocoi sau dumnezei... Ciocoii au fost răpuși, Tudose n-a dat semne de frămîntări bisericești, au mai rămas regii. Regii României. Pe aceștia, cu toată istoria lor, Tudose vrea să-i trimită în bejenie. La fel cum au făcut comuniștii cu Regele Mihai. Tudose al nostru din Brăila vrea să înfigă șișul în proiectul privind statutul Casei Regale – o lege cuviincioasă, plină de „poziții onorifice" și „asimilări protocolare", care ar fi avut menirea să păstreze monarhia, prin urmașii Regelui Mihai, ca „reper de echilibru și continuitate" în istoria României.

Cu aceeași obidă a propagandei comuniste, Premierul Tudose îi ia de guler pe membrii Casei Regale desemnați ca atare de Regele Mihai și îi trimite în chirie sau la țară, la Castelul Săvîrșin. Mintea de agitator comunist a dlui Tudose construiește scenarii pentru prostirea populației, în genul trenului burdușit cu bogății cu care Regele Mihai ar fi plecat în lungul său exil. „Ți-ai luat Peleșul, ți-ai luat Săvîrșinul?" – i se adresează dl Tudose fostului monarh și familiei acestuia, pe un ton de o uimitoare colocvialitate. Dl Tudose bate șaua pînă nu mai pricepe nici iapa. În adevăr, Regele Mihai nu și-a luat nimic, ci a primit o parte din ceea ce i s-a furat: Domeniul Peleș a fost retrocedat prin restitutio in integrum, iar Castelul și Domeniul Săvîrșin - în instanță, ca orice cetățean care își cere drepturile într-un proces de drept comun. Las de o parte faptul că Palatul Elisabeta a fost tot o proprietate regală naționalizată. Tudose: „De ce n-au revendicat? N-au avut timp? Le-a fost jenă? Pa!"

[citeste si]

Mocofănia securistoidă a dlui Tudose devine sans rivages: „Noi (care „noi", măi băieți?, n.m.) am recunoscut anumite merite fostului șef de stat regele Mihai. Să mă apuc acum să recunosc că există nu știu cu coroană pe aici..." Se înțelege că, pentru dl Tudose, Coroana Regală a României e o tinichea fără valoare. Să nu fi aflat Tudose, de pildă de la Prof. F. Coldea, că, prin vrerea Regelui Carol I, Coroana a fost turnată din țeava unui tun turcesc capturat în Războiul de Independență, în bătălia de la Grivița din 30 august 1877?

Premierul atinge un nivel frapant al insultei cînd repetă că „avem mai mulți șefi de stat cu fete" și pune astfel tacit semnul egalității între Regele Mihai și Traian Băsescu. Principesa Margareta și Eba. Nu văd cum dl Tudose putea coborî mai adînc în mizeriile sale. Dl. Tudose - o persoană, la urma urmelor, rezonabilă, în limitele unei sincerități mai bolovănoase, sare singur din tranșee și trage într-o țintă anume, fără ca tovarășii săi de arme să fi auzit vreo comandă în acest sens. Toate scenariile rămîn deschise. Speranța mea este că rațiunea dispare ultima și că războinicul klingonian va fi retras la bază pentru urgente resetări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel