Psiholog Dr. Raluca Anton, șase sfaturi esențiale pentru un cuplu: Trecutul vine și cu bine în viața noastră

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (cottonbro studio)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (cottonbro studio)

Psiholog Dr. Raluca Anton a oferit șase sfaturi pentru cupluri. 

"1. Acordați atenție rutinei - cum arată dimineața/ după-amiaza și seara voastră când sunteți împreună? Reușiți să aveți un timp al vostru - o cafea/ un ceai savurat dimineața, un mesaj cald transmis în timpul zilei?

2. Rememorarea momentelor fericite. Da, vine cu rostul ei și în cuplu: dați-vă timp să vedeți fotografii sau un video dintr-un moment fericit (nuntă, botez, zi naștere etc). Trecutul vine și cu bine în viața noastră. 

3. A ne aminti de ce ne aflăm în această relație vine ca sprijin pentru momentele din zi mai puțin prietenoase cu noi și partenerul/ partenera de cuplu.

4. Cum ne găsește ziua de azi împreună? Bucurați-vă de un moment doar al vostru - o îmbrățișare sporadică sau cuvinte de alint.

5. În zilele în care ne lăsăm nevoile fără glas este firesc să apară și distanțarea. "Săptămâna asta am fost absent/ă pentru că…și simt că m-ar ajuta să vorbim despre…” este un început de dialog constructiv.

6. Acum - oferă-i o îmbrățișare partenerei sau partenerului. Așa, pur și simplu, spre a celebra bucuria de a vă avea unul pe celălalt. 

Uităm uneori de relația de cuplu. Omul lângă care ne odihnim sufletul ar trebui să înțeleagă că, acum, de exemplu, e o perioadă dificilă pentru mine, să îmi ofere și spațiu, dar și sprijin, nu? De câte ori nu gândim așa, de câte ori nu credem că este doar despre noi și despre prin ceea ce trecem noi?", a scris Raluca Anton pe Facebook.

"Persoanele care au grijă de relația lor de cuplu se îmbolnăvesc și mai rar, și mai puțin grav"

"Grija față de relațiile noastre de cuplu prinde mai mult contur și asta nu poate decât să ne bucure pe noi, specialiștii formați în terapie relațională. Sigur, dincolo de câștigul liniștii vieții de zi cu zi, al faptului că putem simți că trăim într-un cămin armonios, chiar dacă asta nu înseamnă că nu avem discuții în contradictoriu, sănătatea relațională vine și cu efecte pe termen lung. Efecte care țin de sănătatea emoțională, dar și de cea fizică. În momentul de față, studiile de specialitate ne spun că persoanele care trăiesc în relații de care au grijă și acestea devin unele sănătoase au o rată mai scăzută a tulburărilor emoționale sau, chiar dacă apar, sunt mai eficient gestionate.

Practic, se pare că persoanele care au grijă de relația lor de cuplu se îmbolnăvesc și mai rar, și mai puțin grav. Ba, mai mult decât toate cele enumerate până acum, unele studii ne spun că ne crește și speranța de viață cu până la opt ani. În fond, vorbim despre o calitate mai bună a vieții, dar și despre o durată mai lungă a acesteia. Dincolo de toate, vorbim aici și despre sănătatea generațiilor viitoare. Ce copil nu își dorește să crească într-o familie în care părinții au modalități eficiente de a gestiona conflictul, își împărtășesc dificultățile emoționale și își acceptă diferențele dintre ei? Avantajele acestei preocupări pentru viața de cuplu sunt atât de mari, încât nu merită să nu le luăm în calcul", spunea Raluca Anton, într-un interviu mai vechi de pe paginadepsihologie.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel