Prof. dr. Eduard Apetrei de la Institutului de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară "C.C. Iliescu'' a vorbit, la interviurile DC News, despre aritmii, o problemă extrem de serioasă care are consecințe din cele mai dramatice.
Profesorul a explicat că sunt și cazuri severe încât "nici nu ai timp să pui diagnosticul pentru că bolnavul a murit". Din fericire, aceste tulburări pot fi diagnosticate.
"Aritmiile sau tulburările de ritm sunt foarte frecvente. Dacă nu le tratezi, unele sunt amenințătoare de viață, iar bolnavul moare. Mai sunt și unele cazuri în care nici nu ai timp să pui diagnosticul pentru că bolnavul a murit. Probabil ați auzit: 'cutare a murit subit'. Moartea subită este, de obicei, produsă printr-o tulburare severă de ritm", a spus Prof. dr. Eduard Apetrei la interviurile DC News.
"Aceste tulburări de ritm pot fi diagnosticate prin ce spune bolnavul, examenul pacientului, prin electrocardiogramă, și - mai ales - prin instalarea unor sisteme, niște electrozi, care permit monitorizarea continuă a bătăilor inimii. Se cheamă monitorizarea Holter. Aceasta poate fi pe 24 de ore sau pentru câteva luni", a mai zis profesorul.
Iată răspunsul integral:
Aritmiile cardiace se caracterizează prin modificări ale ritmului normal al inimii, ori în raportul frecvenţei cardiace, ori în cel al regularităţii, ritmicităţii frecvenţei cardiace, sau sub ambele aspecte.
[citeste si]
DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu