Procesiune de Sfinții Constantin și Elena. Vezi cum a fost în 1934

Miercuri, de Sfinții Constantin și Elena, Patriarhia Română organizează o procesiune  cu moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române la hramul istoric al Catedralei Patriarhale vor avea loc mai multe manifestări înscrise în calendarul evenimentelor din 2014, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, la împlinirea a 300 de ani de la moartea lor martirică (1714-2014).

Manifestările organizate de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor au  debutat miercuri la orele 7,00, când moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, vor fi așezate în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate de către cler și credincioși.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în Altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ctitorie brâncovenească

Începând cu orele 15,00, va avea loc procesiunea cu moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu de la Catedrala patriarhală până la Biserica 'Sfântul Gheorghe Nou' din București, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncovenești (sfințită în anul 1707), unde a fost înmormântat acest sfânt martir al poporului român, în anul 1720.

Procesiunea, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi, monahii și credincioși, se va desfășura pe traseul Catedrala patriarhală, aleea Dealul Mitropoliei, cu oprire la Crucea brâncovenească, strada Bibescu Vodă, bulevardul Unirii, strada Sfinții Apostoli, cu oprire la Biserica 'Așezămintele Brâncovenești Domnița Bălașa', strada Palatul Justiției, strada Danielopol Gheorghe, strada Poenaru Bordea, strada Operetei, bulevardul Națiunile Unite, Calea Victoriei, bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire la Universitatea București (în vecinătatea căreia au existat Mănăstirea 'Sfântul Sava' și 'Academia Domnească', rezidite în anul 1709 de Sfântul Constantin Brâncoveanu și susținute material de către familia domnitorului martir), bulevardul Ion C. Brătianu, iar apoi procesiunea se va încheia la Biserica 'Sfântul Gheorghe — Nou' (în jurul orelor 17.00).

Acolo, racla cu moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu va fi așezată spre venerare în baldachinul special amenajat în această ctitorie brâncovenească.

Procesiunea reface traseul din 1934

Traseul este similar celui pe care, în urmă cu 80 de ani, în ziua de 21 mai 1934, a avut loc procesiunea solemnă de reînhumare a osemintelor Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu de la Catedrala patriarhală până la Biserica 'Sfântul Gheorghe Nou' din București.

Citește AICI: Programul complet pentru solemnitatea reînhumării osemintelor domnitorului Constantin Brâncoveanu, pregătită în ziua de 21 mai 1934

În perioada 12-15 mai, la solicitarea Patriarhiei Române, Muzeul Municipiului București, prin responsabilul de șantier, arheolog expert dr. Gheorghe Mănucu-Adameșteanu, arheologul specialist dr. Raluca-Iuliana Popescu și expertul în arheometrie Ingrid Poll, a realizat cercetarea arheologică a mormântului domnitorului Constantin Brâncoveanu de la biserica Sfântul Gheorghe Nou. Echipa de cercetare a fost completată de doi cercetători de la Institutul de Antropologie "Francisc Rainer", din cadrul Academiei Române, dr. Andrei Soficaru și dr. Mihai Constantinescu, care au continuat cercetarea începută în anul 1932 de profesorul Francisc J. Rainer.

Sfintele moaște au fost așezate apoi, după o rânduială specială, într-o raclă confecționată din argint aurit la atelierele Patriarhiei Române, acestea aflându-se, de săptămâna trecută, la Reședința Patriarhală.

Citește și: Eveniment special dedicat celui mai tulburător sacrificiu din istoria românilor

Totodată, în lunile iunie și iulie, racla cu moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu va fi purtată în pelerinaj de o delegație a Patriarhiei Române la cele mai importante biserici ctitorite de el în Țara Românească și în Transilvania.

În ziua de 16 august se va sfinți pictura nouă a bisericii Sfântul Gheorghe Nou din București, ctitorie a Domnitorului Martir, de un mare sobor de ierarhi români și străini și va fi oficiată Sfânta Liturghie din ziua pomenirii Sfinților Martiri Brâncoveni. La eveniment sunt așteptați să participe înalți ierarhi de la bisericile surori de peste hotare care au avut relații cu Brâncoveanu.

O serie de cercetări arheologice în biserica Sfântul Gheorghe Nou au fost realizate în anul 1932 sub coordonarea istoricului Virgiliu Drăghiceanu, secretar al Comisiilor Monumentelor Istorice, ocazie cu care au fost identificate osemintele domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel