Eveniment special dedicat celui mai tulburător sacrificiu din istoria românilor

Pe 21 mai, Capitala va fi martora unei deshumări istorice.

În zi sfântă, când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, moaștele lui Constantin Brancoveanu, decapitat în urmă cu 300 de ani, vor fi scoase din cripta Sfântul Gheorghe Nou din București, lacașul ctitorit de însăși voievodul român și unde și-a găsit odihna veșnică, scrie stirileprotv.ro.

Preot dr. Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe, a declarat: "Se va face deschiderea mormântului ctitoricesc și scoaterea sfintelor moaște. Ele trebuie așezate după cuviință într-o raclă la care se lucrează acum, la un baldachin deosebit care va fi așezat deasupra raclei. Se va face o procesiune de la Catedrala Patriarhală la Biserica ctitorită de sfântul martir Constantin Brâncoveanu."

Ziua dedicată evenimentului nu a fost aleasă întâmplător, întrucât, exact cu 80 de ani în urmă, pe 21 mai a avut loc prima procesiune care a fost urmată de depunerea oaselor în cripta Bisericii Sfântul Gheorghe nou. Ceremonia, la care a participat atunci și familia regală, a fost condusă de primul patriarh român, Miron Cristea.

În cel mai tulburător sacrificiu din istoria românilor, voievodul Constantin Brâncoveanu, captiv la Constantinopole, a privit cum ginerele și cei patru fii ai săi au fost decapitați. N-a renunțat nici el, și nu și-a lăsat fiul cel mic, de 12 ani, să renunțe la credința creștină.

Ulterior, trupul său, care a fost aruncat în mare, a fost recuperat de creștini, iar câțiva ani mai târziu doamna Maria Brâncoveanu i-a adus rămășițele în țară. Au fost înhumate într-o criptă în biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală, iar în 1992, voievodul a fost recunoscut de Biserica Ortodoxă Română ca sfânt martir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel