Premieră: SUA au pierdut supremația la comerțul global, în 2012. China, noul lider

china_comert_global
china_comert_global

China a devenit anul trecut ţara cu cele mai mari schimburi comerciale, importuri plus exporturi, din lume, detronând astfel Statele Unite, care au dominat comerţul global după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit Bloomberg, citează Mediafax.

Potrivit unui anunț recent al Departamentului Comerțului de la Washington, exporturile şi importurile SUA au totalizat anul trecut 3.820 miliarde de dolari, în timp ce Administraţia vămilor din China a informat în ianuarie că ţara a înregistrat în 2012 schimburi comerciale în valoare de 3.870 de miliarde de dolari. China a avut un surplus comercial de 231,1 miliarde de dolari, iar SUA un deficit de 727,9 miliarde de dolari.

Ascensiunea comercială a Chinei oferă celei mai mari economii asiatice o influenţă tot mai mare. Procesul ameninţă cu perturbarea unor blocuri comerciale regionale, pe măsură ce China devine cel mai important parterner comercial pentru ţări între care Germania. Cea mai mare economie din Europa va exporta de două ori mai mult în China decât în Franţa, afirmă Jim O’Neill, preşedinte al diviziei de administrare de active la Goldman Sachs.

În pofida datelor privind comerţul, economia americană este încă de peste două ori mai mare decât cea a Chinei, arată datele Băncii Mondiale din 2011. PIB al SUA s-a situat în anul respectiv la 15.000 de miliarde de dolari, iar cel al Chinei la 7.300 de miliarde de dolari.

După Al Doilea Război Mondial, SUA au devenit cea mai mare forţă comercială, perioadă în care au condus crearea unei noi arhitecturi financiare şi comerciale la nivel global, iar Marea Britanie a început să-şi dezmembreze imperiul colonial. China a început să se concentreze pe comerţ şi investiţii străine după decenii de izolare. Creşterea economică a avut o medie de 9,9% pe an între 1978 şi 2012.

China a devenit cel mai mare exportator în 2009, în timp ce SUA rămâne cel mai mare importator, cu 2.280 de miliarde de dolari anul trecut, faţă de 1.820 miliarde de dolari în cazul Chinei.

Ultima dată când China a fost considerată cea mai mare economie a lumii a fost în timpul dinastiei Qing. Diferenţa este că în secoul al XVIII-lea, Imperiul Qing - spre deosebire de Marea Britanie - nu se concentra pe comerţ, notează Bloomberg. Împăratul Qianlong îi scria regelui George al III-lea în 1973: "Avem totul. Nu acord nicio valoare lucrurilor ciudate sau ingenioase şi nu am nicio nevoie de produsele fabricate în ţara ta".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel