Muzeul Național al Literaturii Române vă invită luni, 2 aprilie 2018, ora 13.00, la evenimentul „Nichita Stănescu – 85 de ani de la naștere”. Admirat şi iubit ca nimeni altul încă din timpul vieţii, Nichita Stănescu a rămas viu în amintirile tuturor celor care l-au cunoscut. La această întâlnire specială ce va avea loc la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) participă academicianul Eugen Simion, Mircea Martin și Mircia Dumitrescu. Amfitrion Dan Mircea Cipariu.
Cu acest prilej, vor fi prezentate cele mai recente cărți cu opera poetică a lui Nichita Stănescu, cu studii și amintiri literare despre poetul Necuvintelor, cărți publicate de Fundația Națională pentru Știință și Artă, Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Tracus Arte.
Născut la 31 martie 1933, Nichita Stănescu avea un farmec aparte și vorbea precum scria. Cel puțin așa își amintesc cei care i-au fost apropiați și care au avut șansa unor dialoguri remarcabile cu acesta. În ultimul an de viaţă, poetul şi-a făcut un autoportret, publicat ulterior în volumul „Antimetafizica”: „Acum, aproape la 50 de ani, am un metru şi optzeci şi patru înălţime, o sută zece kilograme, fluctuant cu cinci în plus sau în minus, părul de culoarea nisipului, amestec de blond cu fire albe, capul rotund, sprâncenele groase, ochi expresivi, nasul potrivit, buza de sus a gurii puţin lungită ca să nu mi se vadă cioturile dinţilor. (…) Nu pun niciun preţ pe îmbrăcăminte. Cu cât e mai suplă şi mai decentă, cu atât mă face să mă simt mai bine în ea. (…) Citesc pe apucate şi înţeleg pe rumegate. N-am fost niciodată precoce. Am învăţat întotdeauna foarte greu“.
Laureat al Premiului Herder şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură (1980), Nichita Stănescu era considerat atât de critica literară, cât şi de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o denumea „Dumnezeiesc de frumoasă”. Unii critici literari, precum Eugen Simion, au spus despre Nichita că este un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu