M. R. Ungureanu: Partidele vor un președinte slab la Cotroceni

Preşedintele partidului Forţa Civică a declarat la Digi 24 că nu dă şanse mari la prezidenţiale candidatului propus de o dreaptă reprezentată doar de coaliţia PDL-PNL. Liderul Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu,  este de părere că partidele din România își doresc să controleze Președinția și caută să propulseze la Cotroceni un candidat slab și controlabil.

Partidele din România – cu excepția Forței Civice și poate a UDMR – au învățat o lecție în ultimii 25 de ani: că trebuie să controleze Președinția, spune Mihai Răzvan Ungureanu. Ele „încearcă să găsească o formulă în care președintele să fie slab, să fie condiționabil, uneori poate până la șantajabil, un președinte șters și care să se autoizoleze sau să-i fie impusă izolarea la Cotroceni", consideră Mihai Răzvan Ungureanu.

Ion Iliescu nu a fost controlat de PSD, a avut o relație de colaborare cu partidul care l-a propus la Cotroceni, a argumentat Mihai Răzvan Ungureanu. Un președinte cu accente de independență, poate regent uneori peste Convenția Democratică a fost Emil Constantinescu; iar Traian Băsescu a fost un „președinte foarte jucător, cu accente de autoritate asupra partidelor", a explicat fostul șef al SIE. „Lecția acestor trei președinți a fost învățată de partidele din România", a conchis liderul Forței Civice.

Citește și: Mihai Răzvan Ungureanu, fără șanse la prezidențiale. Cine spune

Întrebat cum ar trebui să arate viitorul președinte, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că în niciun caz nu trebuie să fie supus partidelor. „Supus partidelor", a explicat fostul ministru de externe, înseamnă „la ordinele unui partid sau la ordinele unei asocieri de partide. Altfel zis, temele vin de la sediul central al partidului care l-a propus. Un președinte supus unui partid își pierde spiritul și libertățile pe care i le conferă Constituția", a arătat Răzvan Ungureanu.

„Cred că viitorul președinte al României, oricine va fi el, trebuie să aibă capacitatea de a uni, nu capacitatea de a dezbina", a punctat Ungureanu.

O dreaptă fărămițată sporește șansele candidatului PSD

În opinia fostului premier, dacă partidele de opoziție sunt interesate de o victorie în alegeri, „unitatea forțelor de dreapta ar trebui să se petreacă curând, repede, într-o formulă asociativă oarecare, fără granițe, fără excluziuni și fără ambiții personale exagerate".

Citește și: Anunț sumbru pe Dreapta: Victoria PSD e asigurată

Tehnic, Forța Civică are porțile deschise către toate partidele, susține Mihai Răzvan Ungureanu.

El a precizat că întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută cu Crin Antonescu a fost una de tatonare, între doi lideri politici. „Am trecut în revistă modurile de a colabora, dacă se găsesc elementele unui teren comun, numitorul comun însemnând principii, nu oameni", a explicat președintele Forței Civice. „Din păcate, discuțiile nu au mai putut continua, pentru că altul a devenit liderul PNL-ului", a arătat Mihai Răzvan Ungureanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel