Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Institutul Francez din Madrid și sub patronajul Ambasadei României în Spania, organizează o întâlnire excepțională cu scriitorul, dramaturgul, poetul și jurnalistul Matei Vișniec, în data de 21 martie.
Parafrazând titlul unui text dramatic al lui Matei Vișniec, conferința stă sub semnul unei interogații: este literatura, mai ales în contextul lumii de astăzi, un câmp de luptă? Dacă precedentele întâlniri cu publicul din peninsulă, organizate de Institutul Cultural Român de la Madrid, se centrau pe vasta și apreciată operă dramatică a scriitorului româno-francez, de data aceasta cititorii madrileni vor cunoaște mai îndeaproape arta sa narativă, recent recompensată cu Premiul de Literatură Europeană „Jean Monnet”. Juriul premiului, acordat în 2016, a apreciat „scrierea barocă, narațiunea abundentă, tematica puternică, erudiția voioasă, râsetele și lacrimile, luciditatea și necesara parte romantică” a versiunii franceze a romanului Negustorul de începuturi de roman (Edition Actes Sud, traducere din română de Laure Hinckel) publicat inițial la Cartea Românească în 2013. În felul acesta, numele scriitorului originar din Bucovina se adaugă prestigioasei galerii de scriitori europeni recompensați cu același premiu: Antonio Tabucchi, Patrick Modiano, Antonio Muñoz Molina ori Lidia Jorge.
Afișul manifestării madrilene
În data de 21 martie, în sala Teatrului Institutului Francez din Madrid, Matei Vișniec va dialoga cu criticul și eseistul spaniol Mercedes Monmany, și cu traducătorul Evelio Miñano Martínez. Conferința va fi urmată de lectura dramatizată a piesei Buzunarul cu pâine și a unor fragmente din Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia în interpretarea actrițelor Lola Casamayor și Natalie Pinot. În data de 22 martie, scriitorul va dialoga cu liceenii filierei franceze a colegiului Beatriz Galindo despre universul său dramatic.
Tradiția francofoniei la ICR Madrid
Institutul Cultural Român de la Madrid, în virtutea apartenenței României la Organizația Internațională a Francofoniei, organizează an de an evenimente de ținută menite să celebreze francofonia, dar și legăturile culturale speciale româno-franceze. Astfel, de-a lungul timpului, Institutul a adus în fața publicului madrilen personalități românești care și-au pus amprenta asupra culturii franceze precum Panait Istrati, Sergiu Celibidache, Constantin Brâncuși sau, mai recent, au ales Franța ca țară de adopție sau franceza ca limbă de expresie: Ramona Horvath ori Matei Vișniec.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News