Legea grațierii. Băsescu, amendamente controversate: Grațiere pentru terorism

Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la Legea grațierii. 

Potrivit news.ro, amendamentele depuse de fostul președintele prevăd că ”se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 10 ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată”. 

În proiectul Guvernului, termenul este de 5 ani, nu 10. 

Traian Băsescu argumentează că dacă se stabilește pragul de 5 ani pentru acordarea grațierii, judecătorii vor aplica pedepse foarte mari pentru persoanele indezirabile. Senatorul PMP mai cere şi reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile ”care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie”, precum şi a persoanelor de peste 60 de ani.

În forma Guvernului, jumătate din pedeapsă era graţiată doar în cazul femeilor însărcinate şi al celor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani. Traian Băsescu vrea şi să modifice un amendament care împiedica femeile recidiviste să beneficeze de reducerea de pedeapsă. În plus, susține ca pedepsele să fie reduse la o treime pentru persoanele care nu sunt recidiviste şi nu au săvârşit infracţiuni cu violenţă.

[citeste si]

El vrea şi mărirea perioadei de timp în care un condamnat eliberat trebuie să returneze eventualul prejudiciu, de la un an, la trei ani. Fostul şef de stat vrea şi scutirea celor care nu au posibilităţi financiare, ei nemaitrebuind să returneze prejudiciul stabilit de instanţă. 

Potrivit sursei citate, în viziunea fostului preşedinte vor putea fi graţiaţi şi cei condamnaţi pentru violare de domiciliu, furt calificat în toate formele, gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fraudele comise prin sisteme informatice si mijoace de plata electronice, infracţiunile de corupţie în toate formele, conflictul de interese, obţinerea ilegală de fonduri, deturnarea de fonduri, infracţiunile de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, falsul informatic şi constituirea de grup infracţional organizat în toate formele. O parte a acestor infracţiuni erau deja exceptate, însă doar în anumite forme şi doar în anumite condiţii.

Sunt vizate de graţiere şi infracţiunile din legile speciale, precum cele privind drogurile şi spălarea banilor. Este eliminată însă şi excepţia privind infracţiunile stabilite de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel