Volumul Mercenarul întunericului, scris de Dan-Ioan Panţoiu, conţine elementele unui thriller de succes ce se îmbină perfect cu cele de spionaj.
Volumul Mercenarul întunericului, scris de Dan-Ioan Panţoiu, conţine elementele unui thriller de succes ce se îmbină perfect cu cele de spionaj. Volumul are ca personaj principal un elev eminent în ultimul an la Şcoala Militară de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne de la Băneasa, Dúşan Pana. Acesta ajunge asasin plătit, şi reuşeşte, în urma unor peripeţii extraordinare, să se răzbune pe cei care-i doreau moartea şi banii şi să se retragă departe de acea lume a întunericului, din care fusese constrâns să facă parte.
Dúşan Panait primeşte, în urma cutremurului din 4 martie 1977, misiunea dificilă de a păzi ruinele blocului Scala şi de a supraveghea ca documentele şi valorile găsite sub dărâmături să fie predate organelor în drept.
Naraţiunea este presărată şi cu momente pline de duioşie: amintirile lui Dúşan despre familia sa şi locurile copilăriei, întâlnirile cu femeile pe care le-a iubit, prieteniile care l-au legat de cei care i-au stat alături în împrejurările cele mai dificile.
Romanul lui Dumitru Popescu este o prezentare curajoasă a societăţii româneşti contemporane, în care piesele de mozaic, pe care cu toţii le percepem disparat, sunt asamblate într-o imagine amplă, oferindu-i cititorului un tablou complet al actualităţii. Cartea este constituită în jurul unui personaj central, sociologul Niculae Codrin, victimă a unei Justiţii percepute ca arbitrară şi abuzivă. Eroul face închisoare, prilej pentru autor de a înfăţişa în amănunt ororile din puşcăria unde se recunoaşte împărţirea deţinuţilor în două categorii, cei de drept comun şi cei politici. Este eliberat pentru a suferi o intervenţie chirurgicală, şi revine alături de soţia sa, Dana. Aceasta, nemulţumită de faptul că soţul ei, rămas fără serviciu, nu-i poate asigura viaţa la care aspiră, îl părăseşte pentru un alt bărbat, dorind totuşi să-l păstreze drept amant. Într-un final, Dana, dezamăgită, revine alături de Nichi, vindecată, spune ea, de „bolnava patimă pentru bani“. Dar, când cei doi se hotărăsc să se ocupe de o gospodărie de la ţară, Nichi este arestat, din nou, în calitate de suspect.
O altă operă ce va fi lansată în cadrul Salonului de carte este cea scrisă de către dr. ing. Gheorghe Savu. Cartea Spionajul militar modern tratează rolul liderului în conducerea şi dezvoltarea sistemului informaţiilor militare strategice. Pe parcursul textului, autorul foloseşte permanent sintagma „ofiţerul de informaţii militare şi de apărare“.
Atât în limbajul profesional de specialitate, cât și în lucrările din Occident de popularizare a acestui domeniu, termenul „informații“ este redat prin cuvântul intelligence, care se traduce corect prin „spionaj“.
Generalul-locotenent dr. ing. Gheorghe Savu a publicat cărți și articole din domeniul informațiilor militare strategice și al securității internaționale. Pentru activitatea sa îndelungată și merituoasă, a fost decorat cu numeroase ordine și medalii, precum „Steaua României“.
Pentru iubitorii de filosofie, RAO a lansat volumul Filosofia lui Habermas de Andrei Marga. O prezentare detaliată a principalelor teme, contribuții și ideiale filosofului german Jürgen Habermas, în dialog cu abordăriinfluente ale altor filosofi marcanți din contemporaneitate(Heidegger, Gadamer, Karl Popper, Michel Foucault, JaquesDerrida etc.), realizată de unul dintre cei mai avizați comentatoriai lui Habermas, fostul său student, profesorul clujean AndreiMarga. Prin concepțiile sale privind sfera publică sau teoriaacțiunii sociale, Habermas este astăzi mai relevant ca oricând, careprezentant de seamă al gândirii de stânga social-democrată șisocial-liberală.
Andrei Marga este filosof, politolog și om politic român, profesor universitar, rector al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj între anii 1993–2004 și 2008–2012, fost ministru de externe al României în perioada mai–august 2012, ministru al educației în perioada 1997–2000, laureat al Premiului Herder în anul 2005.
Volumul, coordonat de Corneliu Vișoianu şi Adina Anghelache, a fost lansat în prezenţa unui numerous public. Profesionalizarea şi instituţionalizarea educaţiei şi pregătirii elitelor politice sunt recomandate într-un studiu privind buna guvernanţă, realizat de Strategikon, un tink-tank internaţional înfiinţat la Bucureşti. O astfel de măsură ar atrage după sine dezvoltarea profesorilor specializaţi pentru acest tip de educaţie, remarcă autorii raportului Bună guvernanţă. Leadership politic şi provocări curente în Europa şi America.
"Putem fi martorii unei convergenţe a programelor curriculare când vine vorba de cerinţele educaţionale ale liderilor politici, ceea ce constituie o oportunitate de formalizare a trainingului şi de a ne asigura că acesta este obiectiv, deschis perspectivelor multiple şi cuprinzător", se precizează în studiu.
Volumul scris de Bear Grylls, este o carte despre poveștile de supraviețuire ale unor oameni extrem de diferiți, care au făcut istorie prin experiențele lor limită. Cine sunt eroii lui Bear Grylls? Aventurieri, exploratori, soldați și spioni care au rezistat în condiții extreme. Întâmplările lor extraordinare nu sunt o lectură comodă – supraviețuirea e rareori o treabă plăcută. Toate sunt însă istorisiri ale unui curaj care te face să izbucnești în lacrimi. Rezistența care sfidează moartea, forța corpului, a sufletului și a minții, dorința de a învinge fac din personajele cărții lui Bear Grylls adevărați supraviețuitori.
Eroii lui Bear Grylls sunt printre cei mai curajoşi oameni din istorie: Nando Parrado, Juliane Koepcke, John Mcdouall Stuart, Căpitanul James Riley, Steven Callahan, Thor Heyerdahl, Jan Baalsrud, Louis Zamperini, Alistair Urquhart, Nancy Wake, Tommy Macpherson, Bill Ash, Edward Whymper, George Mallory, Toni Kurz, Pete Schoening, Joe Simpson, Chris Moon, Marcus Luttrell, Aron Ralston, Sir John Franklin, Căpitanul Scott, Roald Amundsen, Douglas Mawson şi Ernest Schackleton.
Romanul scriitoarei Naomi Novik a câştigat trei premii importante în 2016: Premiul Nebula pentru cel mai bun roman, Premiul Locus pentru cel mai bun roman fantasty şi Premiul Mythopoeic. De asemenea, a avut o nominalizare la Premiul Hugo pentru cel mai bun roman.
Agnieszka își iubește satul, pădurile și râul strălucitor, aproape de care pândește însă o prezență malefică. Singurul ajutor poate veni din partea Dragonului, dar prețul lui este unul îngrozitor: o fată pe care să o țină prizonieră zece ani în Turnul său. Agnieszka și ai ei știu că o va alege pe draga ei prietenă, frumoasa, grațioasa și curajoasa Kasia. Și nu o pot salva. Numai că Dragonul va face altă alegere.
“Dragonul nu mănâncă fetele pe care le ia cu el, în ciuda poveştilor care se spun la noi în Vale. Le auzim uneori de la călătorii care ne calcă pragul. Vorbesc de parcă noi am face sacrificii umane, iar el ar fi un dragon adevărat. Bineînţeles că nu-i așa: o fi el vrăjitor şi nemuritor, dar tot om rămâne, iar taţii noştri s-ar duce în ceată să-l omoare dacă Dragonul şi-ar manifesta dorinţa de a o gusta pe vreuna dintre noi o dată la zece ani. De fapt, el ne apără împotriva Codrului, iar noi îi suntem recunoscători, dar nu chiar atât de mult.
Nu le devorează cu adevărat, doar că aşa pare. Duce o fată în turnul lui şi după zece ani îi dă drumul, numai că ea se întoarce o cu totul altă persoană. Straiele îi sunt prea elegante, vorbeşte ca o doamnă de la Curte şi, pe deasupra, a locuit totuşi singură cu un bărbat vreme de zece ani, deci normal că este o ruină, deşi toate fetele spun că el nu s-a atins de ele nici măcar cu un deget. Dar ce-ar putea şi ele să spună? Însă nu ăsta este necazul cel mare – până la urmă Dragonul le dă tuturor fetelor o pungă plină cu arginţi drept zestre atunci când le trimite acasă, astfel că oricine ar fi bucuros să le ia de soţie, ruinate sau nu.
Doar că ele nu vor să se mărite. Nici măcar nu vor să rămână în Vale”.
În colecția Nautilus apare romanul Epoca inocenței (primul volum din seria Terra XXI), de Adrian Mihălțianu, un debut SF de excepție în colecția Nautilus, o carte pentru toți cei care vor să arunce o privire în viitorul nostru imediat.
Europa e răvășită de naționalism, Statele Unite se cufundă într-un neofascism high-tech, iar China devine tot mai autoritară. În lupta lor pentru putere sunt prinse destine, speranțe, vieți. Omenirea pornește spre Marte și privește chiar mai departe, atrasă de semnalele venite dinspre stele. Dar nimic nu e ceea ce pare. Oamenii se transformă treptat în cyborgi. Orașele, în stupuri. Planeta, într-o fierbinte tablă de șah a unei imense conspirații. Mai există loc pentru libertate, pentru iubire, pentru visuri? Încotro ne va purta tehnologia în următorii treizeci de ani?
“O carte care extrapolează foarte credibil tehnologia, societatea şi politica prezentului pentru a ne înfăţişa un viitor iminent deloc liniştitor”, apreciază Horia Nicola Ursu
Iar Alexandru Mironov scrie despre acest volum: „Din pagini țâșnește vie viața secolului în care trăim, dilatată până spre veacul următor, pe foile de hârtie se desenează personaje care pot schimba mersul lumii, se povestesc întâmplări pe care mintea mea bolnavă de Viitor chiar și le dorea”.
Iubitorii de poezie vor avea şi ei surprize. Una dintre ele va fi legată de lansarea volumului Voi, cuvintele, care include o selectie de peste 100 de poeme antume şi postume semnate de Ingeborg Bachmann, traduse de Ana Mureşanu şi Ramona Trufin.
„Iubeam, eram iubit, aveam copii frumoşi, aveam glorie, sănătate, vigoare fizică şi morală. Eram în stare să cosesc ca un ţăran, să lucrez zece ore încontinuu, neobosit. Dar deodată viaţa mea s-a oprit. Nu mai aveam dorinţe, nu mai aveam ce să-mi doresc.
“Adevărul este că viaţa era absurdă. Ajunsesem pe marginea prăpastiei şi vedeam că în faţa mea nu era altceva decât moartea. Eu, omul viguros şi fericit, simţeam că nu mai puteam trăi”, scria Lev Tolstoi, autorul volumului.
„Cititorii de toate convingerile ar avea de câştigat citind această lucrare, deoarece modul în care procedează Tolstoi dovedeşte că mesajul lui Isus Hristos are ceva de spus şi celor care nu se regăsesc în structurile bisericeşti vizibile.
Evanghelia pe scurt aduce în prim-plan învăţătura lui Isus şi necesitatea urmării acesteia. În fond, la ce i-ar folosi unui creştin să-şi însuşească diferitele subtilităţi ale dogmelor, dacă aderarea la aceste mistere sublime s-ar reflecta doar în repetarea unor ritualuri şi în respectarea unor obiceiuri?
Tolstoi susţine în mod radical urmarea învăţăturii lui Hristos ca o calea desăvârşirii. Sperăm ca apariţia acestui volum să dea naştere unor reflecţii, în toată libertatea, asupra locului învăţăturii Evangheliei în viaţa personală şi în societate”, consideră Wilhelm Tauwinkl
Se poate construi o tramă polițistă în marginea ultimei şcoli filozofice din Atena, închisă de împăratul Iustinian în anul 529, şi a celor şapte reprezentanţi ai ei, în frunte cu Damaskios? Se poate, răspunde Andrei Cornea, autorul volumului, făcând din ultimul episod al filozofiei eline o poveste plină de mistere şi de răsturnări spectaculoase care-l ţine pe cititor cu sufletul la gură. Prin fața noastră trec locuitori ai fictivei Atlantida, prinși într-un proiect de creștinare, prinți persani care botează ideile filozofiei în sângele ideologiei, episcopi care, în zorii creștinismului, fac ordine în panteonul grec, discipoli străluciți care apar travestiți ca în comediile lui Shakespeare, spectaculoase turniruri intelectuale în care se înfruntă adepții teoriei potrivit căreia lumea e făcută din Nimic cu cei convinși că ființa e eternă… Și un povestitor despre care aflăm abia la sfârșit cine este și cui anume îi deapănă fabuloasa poveste a vieții sale.
Val are 10 ani și face parte din specia visătorilor. Îi place să se joace, să exploreze prin pădurea din apropierea casei și să citească povești. Cu siguranţă, nici nu i-a trecut prin cap s-ajungă el însuși personaj într-o poveste.
Însă, într-o bună zi, cuprins de dorul bunicului său, plecat fără putinţă de întoarcere în Cetatea Sufletelor, Val se hotărăște să caute acest loc straniu, netrecut pe nici o hartă din lume.
Împreună cu Malila, o broască-ţestoasă zburătoare, băiatul porneşte într-o călătorie fantastică, presărată cu primejdii, probe de curaj, nenumărate întrebări şi cu descoperiri pe care le faci doar atunci când te apropii de sfârşitul copilăriei.
Drumul îi poartă pe cei doi din regatul mării, unde domneşte caracatiţa Elacaravolturna, care ştie să vindece suferinţele cu poveşti, într-un oraş ciudat, care-şi schimbă forma cu fiecare cuvânt rostit de locuitorii săi, în ţinutul balaurului poet O şi, în cele din urmă, în Palatul Lunii, unde stăpânesc visele, păstrătoarele tuturor tainelor omeneşti. Ajuns aici, Val e uimit să descopere că sfârşitul drumului nu-i capătul călătoriei şi că pentru el adevărata aventură de-abia începe.
Volumul semnat de Radu Vancu va fi prezentat, alături de autor, de Horia-Roman Patapievici, Cristian Pătrăşconiu şi Lidia Bodea.
„Jurnalul lui Radu Vancu este o aventură intelectuală în sine. Mi s-a întâmplat rar să citesc notații atât de dense, atât de competente în zona culturală și atât de umane în cea emoțională. El confirmă un scriitor polivalent, unul dintre cei mai moderni și mai atotcuprinzători ai generației lui. Poet, universitar, activist cultural și civic, Radu Vancu pare unul dintre acei oameni cărora nimic din ce-i uman (și post-uman) nu le e străin”, apreciază Mircea Cărtărescu.
Ultima lansare a zilei de astăzi, la ora 19.30, este dedicată romanului Anii frigului de Dan Stanca.
„Atlet al realismului ezoteric şi campion al tristeţilor metafizice, Dan Stanca este cel mai dostoievskian (şi eliadesc) scriitor din peisajul nostru literar. De peste trei decenii se luptă narativ cu demonismul, erezia, vinovăţiile năucitoare şi ispăşirile halucinante. Indiferent că-i vorba de mistică, politică, sexualitate, de ocultism, legionarism, alcoolism, alchimie, gazetărie, simbologie sau guénonism, el alcătuieşte frenetic scenografii fantaste, şubrezite de ispite abisale, iniţieri morbide, deprimism hipnotic, hierogamii şi hierofanii delirante. Proza lui pare că rivalizează sufleteşte cu lupta biblică din Vadul de la Peniel.
Imaginaţi-vă, acum, un «Fenomen Piteşti» conjugal (cu o soţie torţionară), corelat cu destinul aiuritor al lui Sandu Tudor, stranietatea iniţiatică a grupării Rugului aprins de la mănăstirea Antim, sculptori atinşi de «tipologia deznădejdii şi deformării», dispariţii magice din puşcăria Aiudului, şocante inserturi erotice de tantrism punitiv, plus un final paradoxal – totul textuat cu sarcastică ambiguitate de personajul… Hector Noroaie!
Altminteri, o lecţie tulburător parabolică de ce poate însemna, în istorie, ca şi în destinul individual, coincidenţa contrariilor”, scrie Dan C. Mihăilescu
Vor vorbi: Dan Stanca, Dan C. Mihăilescu, Cosmin Ciotloş, Lidia Bodea.
Atelier de lectură & dezbatere cu Ioana Nicolaie și elevii Școlii Germane Hermann Oberth.
Cititorii juniori au citit şi au discutat despre: Prințul din negură, Carlos Ruiz Zafón, Copacul minciunilor, de Frances Hardinge şi Casa Heap. Primul volum al Trilogiei Iremonger, Edward Carey
Mâine, între orele 10.00-21.00, în standul Editurii Polirom, reducere de 30% la toate titlurile din colecția „Junior”
Europa anului 1943 e bîntuită de spectrul războiului, iar familia Carver se hotărăşte să se instaleze într-un orăşel de pe coasta Atlanticului. O pisică neagră şi un orologiu ce măsoară timpul în mod bizar sunt doar primele semne ale unei enigme care se va adânci cu fiecare clipă. În volumul lui Carlos Ruiz Zafón, noua locuinţă ascunde un secret greu de imaginat. Lucruri stranii încep să se petreacă, iar în aer pare că pluteşte încă spiritul lui Jacob, fiul proprietarilor dinainte, despre care se crede că a murit înecat. Cu ajutorul prietenului lor Roland, Max şi Alicia Carver încearcă să limpezească împrejurările acestei morţi misterioase. Statui fermecate, vise ciudate, apariţii înfricoşătoare, o colecţie de filme neobişnuite şi un vapor misterios îi vor conduce pe tineri către un personaj cu puteri supranaturale: Prinţul din negură, o creatură infernală, întoarsă din trecut pentru a lichida o datorie mai veche.
Faith Sunderly are paisprezece ani; e o fată curajoasă şi inteligentă – prea inteligentă, poate, pentru vremea în care trăieşte ea, epoca victoriană, când femeile trebuie să fie sfioase, modeste şi… să nu-şi pună nici o întrebare. Când întreaga familie se refugiază, temporar, pe insula Vane, unde tatăl ei este angajat ca arheolog, fata se trezeşte prinsă într-un vîrtej de aventuri. Pe Faith, limitările o nemulţumesc: în definitiv, visul ei secret e să devină om de ştiinţă, iar animalul ei de companie nu e un căţeluş pufos, ci un şarpe! După ce tatăl ei moare în circumstanţe stranii, Faith îşi propune să descopere ucigaşul, fiind convinsă că este vorba despre o crimă. Nu greşeşte prea mult: căutările o poartă pe urmele unui misterios Copac al minciunilor şi, fără să stea prea mult pe gînduri, tînăra începe investigaţia căutîndu-şi aliaţi printre locuitorii insulei. Însă iţele poveştii scrise de Frances Hardinge sunt mai încurcate decît par şi pericolul pândeşte la fiecare pas, căci Faith nu e singura care încearcă să ajungă la copacul magic.
În cartea lui Edward Carey, Clod, din clanul Iremongerilor, suferă de o boală ciudată: aude cum şoptesc obiectele. O furtună e pe cale să se abată asupra Casei Heap, care se înalţă în mijlocul unei mări de gunoaie şi vechituri strânse de prin întreaga Londră, iar Iremongerii devin neliniştiţi şi şoaptele se înteţesc. Când Clod o întâlneşte pe Lucy Pennant, o orfană sosită de curând din oraş, totul se schimbă. Secretele care ţin Casa Heap laolaltă prind să se destrame, dând la iveală o taină sinistră ce ameninţă să distrugă lumea lui Clod.
Editura Polirom a lansat la finele anului 2016 colecția „Junior”, un proiect editorial ce se adresează juniorilor de toate vîrstele. Aceștia vor găsi aici cărți de aventuri, romane fantasy, cărți ilustrate, semnate de nume mari ale literaturii universale actuale. Elif Shafak, Sophie Kinsella sau Ian McEwan sunt autori deja îndrăgiți de publicul românesc, public care are acum ocazia să-i cunoască și în ipostaza de autori de literatură young adult sau pentru copii. Colecția se adresează unui public tânăr foarte variat, de la elevii de școală primară până la tinerii de orice vârstă.
Coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu, colecția „Junior” a debutat cu volumele: În căutarea lui Audrey, de Sophie Kinsella, o poveste despre iubire şi încredere la vîrsta adolescenţei; Casa Heap. Primul volum al Trilogiei Iremonger, cu ilustraţiile autorului Edward Carey, ajuns pe lista celor mai bune titluri ale anului 2014 a prestigioasei publicaţii The New York Times Book Review; Viaţa secretă a albinelor,de Sue Monk Kidd, povestea unei tinere orfane care descoperă că dragostea poate fi găsită în cele mai neaşteptate locuri, carte vândută în peste paisprezece milioane de exemplare, tradusă în treizeci şi şase de limbi și care s-a aflat peste o sută de săptămâni pe lista de bestselleruri a New York Times; Fetiţa căreia nu-i plăcea numele său, de Elif Shafak, cu ilustraţii de Zafer Okur, povestea unei fetițe cu un nume tare ciudat: Mușcată Curgătoare.
„Junior” a continuat cu: Momo, de Michael Ende, un basm‑roman, cu ilustraţiile autorului; Copacul Minciunilor de Frances Hardinge, un roman ce are în centru o fetiţă curajoasă şi inteligentă de 14 ani, aflată pe urmele unui misterios Copac alminciunilor, în încercarea de a dezlega circumstanţele stranii în care a murit tatăl său; Un dar de la motanul Bob, continuarea bestsellerurilor internaţionale Un motan pe nume Bob și Lumea văzută de Bob, de James Bowen, în care autorul își amintește ultimul Crăciun petrecut pe străzi, cântând și vânzând revista The Big Issue alături de fidelul său prieten.
De curând în colecţia „Junior” au fost publicate noi ediţii ale romanelor ce fac parte din așa-numita Trilogie a întunericului: Luminile din septembrie, Prințul din negură şi Palatul de la Miazănoapte, de Carlos Ruiz Zafón.
Vineri, la Scena Agora, a fost lansat volumul Nuda Veritas de Nicolae Stroescu-Șovarna. Invitați: Vlad Mitric-Ciupe, Silviu B. Moldovan, Emilian Tit
Autorul și-a petrecut cea mai frumoasă parte a tinereții în închisorile de la Pitești, Aiud, Jilava și Poarta Albă, având de înfruntat bestialitatea prigonitorilor (de la colegi de detenție deveniți turnători sau prim-brigadieri până la șefi de închisoare sau ofițeri securiști), suferințe fizice de neînchipuit pentru noi, cei de astăzi, și nedreptăți strigătoare la cer.
Nuda Veritas a fost scrisă de Nicolae Stroescu-Șovarna în mai multe versiuni, de-a lungul anilor 1960 - 1995, ideea ei încolțind chiar în anii 1950, pe perioada detenției. Manuscrisele au fost însă distruse, când de Securitate, când de însuși autor la presiunea Securității, astfel că munca de rescriere a celor circa 1500 de pagini a reprezentat un efort uriaș pe care l-a reluat și dus la capăt de mai multe ori, în amintirea victimelor închisorilor comuniste și în numele dreptății istorice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News