Klaus Iohannis, mesaj în cadrul sesiunii solemne a Academiei Române

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 28 noiembrie a.c., un mesaj în cadrul sesiunii solemne a Academiei Române – „Marea Unire din 1918. Începutul Primului Război Mondial". Mesajul a fost prezentat de către domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar.

„Destinul unei naţiuni întregite nu se împlineşte decât dacă se fundamentează pe viziunea şi responsabilitatea clasei politice, precum şi pe dăruirea, uneori până la sacrificiu, a unor întregi generaţii. De 1 Decembrie, cinstim eroii Primului Război Mondial şi pe toţi cei care au realizat Marea Unire, care au pus bazele României moderne, țară construită de şi pentru cetăţeni egali, indiferent de originea etnică, de limba pe care o vorbesc sau cultul religios căruia îi aparţin.

Pentru România, participarea alături de Antantă în Marele Război a însemnat nu doar o șansă a împlinirii naţionale, ci şi un pas hotărât spre asumarea unor valori politice şi a unui destin occidental.

Cu toate vicisitudinile, pe întreg parcursul unei jumătăți de secol de totalitarisme, semnificația momentului 1918 nu s-a pierdut. În pofida eforturilor de marginalizare ori de deturnare ideologică, memoria Marii Uniri ne-a hrănit speranțele într-un destin democratic și european, regăsit în construcția unei democrații pluraliste după Revoluția din 1989.

Marea Unire a dovedit nu doar că reprezintă împlinirea vocației istorice a tuturor provinciilor românești, ci și că este reperul nostru identitar fundamental. Ea a fost, este și va fi inspirație pentru toţi cei care înţeleg că niciun efort nu este prea mare atunci când facem politici adresate binelui public.

[citeste si]

Astăzi, ţara noastră este deopotrivă rod al aspiraţilor cetăţenilor săi, cât şi parte a unei construcţii europene. Corespondenţa dintre resursele și oportunitățile pe care le valorificăm în plan intern prin exercițiul democratic, pe de o parte, şi contribuţia noastră la arhitectura de securitate internaţională creionează profilul României europene.

Aniversările marilor evenimente şi realizări istorice ne îndeamnă să reflectăm asupra contribuţiei fiecărei generaţii la dezvoltarea societăţii. Lecţiile trecutului, fie ele tragice ori eroice, trebuie înţelese și asumate, regăsite în viziunea și în valorile pentru care ne creștem și educăm copiii. Pentru că aşa cum lesne putem observa, valorile europene la care am aderat şi noi ca ţară trebuie reasumate şi apărate de fiecare generaţie. Ele pot fi puse în pericol de ură şi intoleranţă şi este datoria elitelor politice și culturale să ofere fiecărei generații punți de cunoaștere, dialog și solidaritate, peste tranșeele ignoranței, demagogiei şi populismului.

Așa cum astăzi punem dezvoltarea socio-economică și culturală interbelică pe seama energiilor descătușate sau potențate de evenimentele anului 1918, este cred potrivit să ne propunem ca, la un secol distanță, să dăm națiunii noastre, prin angajamentul unei clase politice responsabile, proiectele pe care România, opera de viziune și jertfă a generației Marii Uniri, merită să le primească."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel