Karlovy Vary 2023: Cu gândul la aparatul de filmat

Alicia Vikander (foto Servis festival Karlovy Vary)
Alicia Vikander (foto Servis festival Karlovy Vary)

S-a scris atât de mult despre Palatul festivalului de la Cannes, alintat cu numele de bunkărul roz (cândva, acum e cenușiu), dar, îmi dau seama cu întârziere, cred că nicio dată despre complexul Thermal, sediul marii manifestări cinematografice de la Karlovy Vary. 

Nu de alta, dar impresionanta construcție în stilul brutalist, înfloritor în anii 60 –70, a fost concepută de cuplul arhitecților cehi Vera și Vladimir Machonin sub forma unei camere de filmat (evident, cea clasică), tocmai pentru că urma să devină noua casă a celui mai important festival din Europa Centrală.

Ce-i drept, în materie de celebritate arhitecturală, supremația locală o deține somptuosul Grandhotel Pupp, cu rădăcinile sale înfipte la început de secol al XVIII-lea, tot numai fresce, candelabre, oglinzi. Aici descind marile personalități, starurile, dar filmele lor se văd dincolo, iar cu ziariștii tot dincolo se întâlnesc. Este și asta o ironie a istoriei ca spațiul cinematografic festivalier să se întindă între două monumente arhitecturale trufașe, dar atât de deosebite.

Ewan McGregor  (foto Servis festival Karlovy Vary)

Glumind, directorul artistic Karel Och amintea celor care, eventual, la un moment dat nu se simt bine nici colo, nici dincolo, nici cu filmele, să ia în calcul posibilitatea evadării într-o plimbare pe una dintre fermecătoarele coline înconjurătoare. Nu cred că va fi cazul, judecând, mai ales, după debutul în forță al acestei ediții, a 57-a: trei oaspeți de prestigiu, invitați pentru a fi răsplătiți cu un Glob de cristal onorific, în numai o zi și jumătate. Ei au fost Alicia Vikander, actrița suedeză aflată pe creasta valului, Russell Crowe și Ewan McGregor, ultimii doi mai vechi cunoștințe ale spectatorilor români. Un supliment dedicat de ziarul Pravo evenimentului a găsit un titlu unificator: Regina, Tatăl și Muzicianul.

Regina – pentru că filmul din seara inaugurală a fost Firebrand al regizorului brazilian Karim Aïnouz, cu Vikander în rolul Catherinei Parr, ultima nevastă a lui Henric al VIII-lea. Tatăl – pentru că în filmul prezentat aici, You Sing Loud, I Sing Louder, de Emma Westenberg, actorul scoțian Ewan McGregor interpretează un tată care trăiește drama de a-și vedea copilul victimă a drogurilor, dar, mai ales, pentru că a venit însoțit de Clara, propria fiică, parteneră pe ecran și coproducătoare în viața profesională. Muzicianul – pentru că Russel Crowe, starul originar din Noua Zeelandă, rămas în memoria cinefililor ca neuitatul Gladiatorul (Oscar 2001) a socotit că ar fi păcat ca lumea să nu se convingă că este și un muzician pasionat.

Russel Crowe (foto Servis festival Karlovy Vary)

Împreună cu formația sa Indoor Garden Party ne-a ținut într-o trezie toată noaptea, chiar și pe cei care am fi dorit să mai punem geană peste geană, ritmurile îndrăcite de la care nu se dau înlături ajungând până etajele superioare ale hotelului Thermal. De altfel, la despărțirea de publicul care, prin unii dintre emisarii săi, îl striga din sală pe numele din Gladiatorul, Maximus, actorul a lansat invitația: Vreau să vă văd la concert. Surprinzător de vorbăreț și pus pe mărturisiri, Russel Crowe a recunoscut cu sinceritate că, înainte de a primi această invitație, nu prea știa despre festivalul care îl onorează acum.

„Trebuie să vă spun asta. Am fost la atâtea festivaluri încât este o harababură în capul meu. Dar punctualitatea trăită aici nu am mai întâlnit-o nicăieri. Totul merge ca un ceasornic”.

Am asistat, de-a lungul timpului, la destule speechuri ale vedetelor instruite de agenții personali cum să măgulească gazdele, încât sinceritatea unui actor precum Crowe mi se pare un semn bine de reținut într-o eventuală fișă. Alicia Vikander, cea care a deschis drumul oaspeților de onoare, a avut avantajul de a mai fi fost în Cehia, ba chiar de a fi filmat aici Royal Affair, cu Mad Mikkelsen, încât nu i-ar ajunge timpul pentru a da drumul șuvoiului de a amintiri minunate. Se pare că într-adevăr nu a avut prea multă vreme la dispoziție în această vizită mai degrabă fulger, nici măcar pentru o conferință de presă.

Complexul Thermal, un palat în forma unui  aparat de filmat

La 34 de ani, cu un Oscar pentru Danish Girl (2015) a rămas aceeași persoană nespectaculoasă, nu prea iubitoare a artificiilor sclipitoare care însoțesc condiția de star, cu aceeași siluetă gracilă în care se ascunde fosta mică balerină și aceeași respingere a intruziunilor în viața personală. Deși este căsătorită cu unul dintre cei mai frumoși actori ai ultimelor decenii, germano-irlandezul Michael Fassbender, deținător a numeroase distincții, printre care Cupa Volpi la Veneția, în 2011 pentru Shame, a izbutit să nu dea apă la moară presei de scandal.

Aproape de nerecunoscut la prima vedere, din cauza unei mustăți țepoase (datorie profesională, aveam să aflăm), Ewan McGregor s-a pregătit din vreme pentru descinderea la Karlovy Vary. Pur și simplu a vrut chiar să impresioneze exersând câteva fraze în limba cehă, acasă, dar s-a nimerit să-l audă cineva care a chemat urgent o ambulanță. Scoțienii au umor. Urmează să vină și actrița americană Robin Wright, pentru a ridica un alt Glob de cristal onorific. De remarcat consecvența cu care festivalul omagiază, prin opțiunile sale, Actorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel