Salariile angajaţilor din sectorul bugetar vor creşte anul viitor, dar nu vor reveni la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% aplicată de la 1 iulie 2010, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care crede că Guvernul şi-a făcut treaba din punct de vedere al nevoii de ajustare a economiei, informează Mediafax
"Reducerea de 25% (a salariilor bugetarilor - n.r.) s-a aplicat la jumătate de an, ceea ce înseamnă, chiar cu vorbele domnului Vlădescu (fost ministru al Finanţelor - n.r.), că dacă s-ar fi aplicat de la începutul anului ar fi fost doar de circa 12%. (...) Cu alte cuvinte, pentru că o anumită reducere va trebui să rămână şi la anul, indiferent de cât va fi inflaţia, asta iarăşi pe un calcul aritmetic simplu, scăderea de la anul, comparativ cu 2009, adică începutul acestui an, va fi mult mai mică decât cea care s-a aplicat începând cu 1 iulie 2010", a declarat Isărescu, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată de Pro TV.
Întrebat dacă Guvernul şi-a făcut treaba de la începutul crizei, guvernatorul BNR cred că da în ceea ce priveşte nevoia de ajustare a economiei.
"Acum ar trebui să explicăm ce înseamnă ajustare. Şi fac două precizări: ajustarea era inevitabilă în România, din timp ce nu mai aveam acele intrări de capital, apoi ajustarea macroeconomică se poate întâmpla oriunde", a continuat Isărescu.
El a reiterat că ajustarea a început odată cu declanşarea crizei în sectorul neguvernamental, fiind observată prin reducerea deficitului de cont curent de la circa 12% la peste 4%.
"Pe această bază a început şi ajustarea în sectorului guvernamental, mult mai timid, nu s-a făcut la timp, nu s-a înţeles. Ca să se facă la timp trebuie în acelaşi timp să avem şi o înţelegere din partea societăţii, să fie acceptată. Cum să se facă la timp? (...) Nu cred că cineva acceptă uşor să i se reducă salariul. Cum să spui că este acceptat? Este greu să convingi societatea să facă o asemenea ajustare. Şi de fiecare dată se caută vinovaţi, de fiecare dată se caută scăpări", a afirmat guvernatorul BNR.
Întrebat de ce nu au curaj politicienii să ia măsurile necesare la momentul potrivit, Isărescu a arătat că astfel de acţiuni sunt "costisitoare" din punct de vedere politic.
"A lua asemenea măsuri costă voturi, costă deteriorarea încrederii populaţiei. Cum vă spuneam nicăieri în lume nu sunt binevenite asemenea ajustări, dar uneori sunt inevitabile", a explicat oficilul băncii centrale.
El nu crede că oamenii trebuie să aibă înţelegere faţă de măsurile adoptate de guvernanţi, dar a reiterat că politicienii trebuie să înveţe să fie mai atenţi atunci când adoptă majorări ale veniturilor populaţiei.
"Mai degrabă lecţia pe care trebuie să o învăţăm este să fim foarte atenţi când dăm drumul la majorări pentru că orice majorare de venituri, de pensii, este aclamată de către public, dar în momentul în care nu se mai dă deja costurile sunt mari, iar în momentul în care se încearcă să se ia, politic, chestiunea devine extrem de dureroasă", a mai spus Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News