Investiție eșuată în căutarea petrolului la Polul Nord

O companie a cheltuit 600 de milioane de dolari în căutarea petrolului, dar a eșuat în găsirea "aurului negru". Crain Energy a dorit să profite de potențialul, teoretic, al zăcămintelor Arcticii, însă, investiția nu s-a întors cu profit. Alături de Crain, și compania Shell are propriul program de căutarea a petrolului, dar aceștia forează la nord de Alaska, informează Time Magazine.

Autor: Răzvan Băltărețu

După ce timp de doi Crain Energy, activistii, ecologistii, Greenpeaceani, compania Crain a investit 600 de milioane, în campania căutării de petrol, recent și-a anunțat eșecul. Marea din jurul Groenlandei s-a dovedit săracă în zăcăminte de subsol, iar decizia de a înceta cercetarea este singura soluție practică a momentului.

Singurele semne favorabile au fost doar de la două puțuri de căutare. AT7-1 a găsit urme modice de gaz și țiței, iar AT2-1, ultimul dintre cele cinci săpate anul acesta, a fost abandonat după ce s-au găsit doar urme minore de hidrocarburi. “Practic, acest potențial a fost supraevaluat, deși existau semne încurajatoare”, a spus Richard Rose, analist la Oriel Securities Ltd. Acesta a continuat prin a afirma că proiectul e închis și că de la anul nu va mai fi nicio forare în zonă.

De cealaltă parte, cei de la Greenpeace, și poate ecologiștii de pretutindeni, jubilează la auzul veștii. “Nereușita Crain Energy ar trebui să transmită un avertisment clar potrivit căruia riscurile ecologice, economice și tehnologice pentru căutarea în Arctica pur și simplu nu merită”.

Arctica a devenit, însă, unul dintre puținele locuri unde companiile private de exploatare a petrolului se mai pot extinde. Colectiv, companiile private au doar 10% din piață, în timp ce mai mult de 75% revine companiilor de stat, ca Petrobras, din Brazilia, și Aramco, din Arabia Saudita. Faptul că o companie a eșuat este puțin probabil că va opri dorința de expansiune a altora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel