INS a dat publicității un comunicat, potrivit căruia salariul mediu nominal brut în luna octombrie 2011 a fost de 2008 lei, în scădere cu 9 lei faţă de luna septembrie.
Salariul mediu nominal net în luna octombrie 2011 a fost de 1457 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 7 lei (-0,5%).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţile de servicii informatice (3688 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (872 lei).
În luna octombrie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă când s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă, trimestriale şi pentru „ziua petrolistului”) ori s-au plătit concedii de odihnă din fondul de salarii şi sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna octombrie au fost în scădere comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte).
Potrivit raportului, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (28,7%), în fabricare aproduselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (20,4%) și în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), extracţia minereurilor metalifere (între 16% şi 19%).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi pe apă, cercetare-dezvoltare (între 4,5% şi 5,5%), în alte activităţi extractive, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare si transmitere de programe), tranzacţii imobiliare între 3% şi 4, în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), extracţia cărbunelui superior şi inferior, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea altor mijloace de transport (între 2% şi 3%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu