EXCLUSIV  În amintirea socrului său, George Maior a menționat rolul jucat de Augustin Buzura în cultura română, după 1989

foto: FAB
foto: FAB

În urmă cu câteva zile, în Sala Atelier, a Teatrului Național București, a avut loc Gala Fundației Culturale Augustin Buzura (FAB), întâlnirea anuală cu sponsorii, susținătorii și colaboratorii, în prezența unor numeroase personalități din varii domenii, ambasadorul George Maior, prezent la eveniment, a evocat personalitatea și rolul jucat de socrul său, prozatorul Augustin Buzura în cultura română.

„Augustin Buzura, fondatorul Fundației, a fost un creator și de instituții, pe lângă faptul că este un mare prozator. Îl numesc și creator de instituții pentru că prin multe eforturi, într-un moment foarte complex și dificil pentru România, a sesizat foarte bine necesitatea unei fundații naționale de cultură pentru că avea credința și convingerea absolută că un stat, o societate și o națiune nu pot supraviețui, nu pot progresa și nu se pot dezvolta în afara unui cadru care să ofere atât creație culturală cât și diseminarea acestor valori la nivelul societății. Augustin Buzura avea credința că o societate care este lipsită de acest compas al valorilor, care nu este în stare să discearnă între valori reale, un sistem etic împărtășit și între pseudovalori, este o societate sortită unui eșec identitar.”

O societate a celor care nu sunt nici vii, nici morți

„De fapt, așa cum spunea într-una din reflecțiile sale - o societate a celor care nu sunt nici vii, nici morți, o frază și o sintagmă foarte puternică a domniei sale. De asemenea, avea convingerea că nici în plan extern, un stat, o națiune, nu pot performa peste mediocritate dacă nu încearcă, nu se străduiesc să disemineze valorile culturale naționale la nivel internațional, astfel încât să existe și o recunoaștere a demnității acelui stat, a valorii sale, a posibilităților sale de a se exprima corespunzător în lume.” a subliniat George Maior

„A fost naționalist de construcție, dar și un european clasic”

„A luptat foarte mult pentru aceste idealuri, câtă vreme s-a aflat la cârma Fundației Culturale Române, pe care a înființat-o și apoi a Institutului Cultural Român, pe care, de asemenea, l-a înființat. A luptat cu multe forțe adverse, a întâmpinat multe obstacole, dar întotdeauna cu încrâncenare și în același timp răbdare, a încercat să își desfășoare acest program. Ne-a trasat niște avertismente foarte puternice în ceea ce privește faptul că un stat, o națiune, lipsite de cultură, pot degenera și își pot pierde identitatea și posibilitate de a se manifesta în lume. Din acest punct de vedere, era un mare patriot și în adevăratul sens al cuvântului, dar și un spirit universal, un mare naționalist de construcție, dar și un european clasic, care înțelegea valoarea culturii, concepte pe care, din păcate, le vedem astăzi tot mai mult în opoziție (n.r. unele cu altele) și vedeți ce poate ieși din acest lucru și la nivel statal, societal și la nivelul exprimării noastre. Eu am învățat foarte multe de la el, din acest punct de vedere, și cred că acum ar trebui să reflectăm mai serios la mesajul lui, după atâția ani, mai ales că trăim vremuri extrem de complicate, care ne relevă încă o dată faptul că forța noastră de reziliență trebuie să stea în asumarea culturii și valorilor pentru a rezista unui timp istoric extrem de imprevizibil și cu multe efecte negative. Atât la nivel individual, cât și la nivelul țării noastre.” a conchis diplomatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel