A început "Campion pentru România". Vezi aici live gala în care luptă Bute

Lucian Bute - foto-slider
Lucian Bute - foto-slider

Drumul lui Lucian Bute începe în micuţa localitate Pechea. Ca orice băieţandru a învăţat să joace fotbal, că doar aşa se cerea, eşti băiat şi trebuie să şti să loveşti mingea ca să te poţi integra. Cu boxul nu prea le avea, pentru că era un băiat slăbuţ. Ambiţia şi dorinţa de a reuşi, l-au dus pe cel care se antrena într-o micuţă sală obscură, şi care avea mai multe şanse să se rateze, decât să reuşească, de la un mic baiat poreclit „Schilodul” la „Mister KO”.

Viaţa lui Lucian Bute până să ajungă campionul de astăzi ne-a fost povestită de cel mai bun priten al său din copilărie, Vasile Pavel. El este cel care l-a dus prima oară pe Lucian la box şi tot el a fost alături de “schilod” în primele zile de boxer, când nu reuşea să ajungă la o greutate normală pentru categoria lui.

Cum s-a pomenit Lucian Bute cu porecla “Schilodul”

Primele contacte cu boxul ale lui Bute ne sunt povestite de prietenul lui, care ne arată că doar ambiţia l-a făcut să reziste, căci natura i-a jucat o festă şi l-a făcut mult mai slab decât restul copiilor de vârsta sa. "Era atât de slab, încât i-am spus «Schilodul». Prima categorie, cea mai de jos, era 45 de kilograme, dar el avea mult mai puţin. L-am pus la îngrăşat, dar tot nu s-a apropiat de limită. Nu i-a plăcut boxul de prima dată, dar apoi a crescut într-o zi cât alţii în trei", îşi aduce aminte vechiul prieten.

Părinţii lui Lucian credeau că el merge în continuare la fotbal, dar zilele “schilodului” se împăţeau între şcoală şi sala de antrenament, unde începuse deja să îşi arate calităţile. Ca şi la box, Lucian era un perfecţionist şi la fotbal unde era unul dintre cei mai buni. De fapt, acest lucru se vede şi acum când Bute discută cu lejeritate despre fotbal şi le urează foarte des succes tricolorilor.

Mergea cu o Dacie la turnee

Primele turnee la care a participat Bute au însemnat şi primele ocazii în care talentul a ieşit la suprafaţă. "Am câştigat faza zonală la Tulcea, iar mai apoi am plecat la finala de juniori de la Bucureşti. El a cucerit argintul, iar eu bronzul. A fost mare sărbătoare", rememorează Vasile Pavel.

După aceste prime succese a urmat un moment de cotitură în viaţa lui Lucian care a să boxeze la Sighet, un centru mult mai puternic. "În 1998, eu am luat ultima medalie, bronz la tineret. M-a învins Claudiu Râşco în semifinale. Şi acolo am plecat tot cu Dacia veche a maistrului Felix Păun, Miţa îi pusese numele. În acel an ni s-au despărţit şi drumurile. El a plecat la Sighet, la Lauruc, eu am trecut la profesionişti".

Prima dezamăgire, doar un imbold spre o muncă şi mai asiduă

Întrebat care este cea mai puternică amintire pe care o are cu Lucian, "Vivel" a răspuns prompt: "În 1999, după ce a pierdut, aşa cum a pierdut, meciul de selecţie cu Dorel Simion, Lucian a venit la Pechea. Primul la care a venit am fost eu. Am vorbit ore bune despre box şi despre cât de mult l-a afectat decizia. Se gândea: "E o imagine care nu mi se poate şterge din minte".

De la lupta pierdută pentru selecţie la idolul din Montreal, “Mister KO”

Bute a trecut rapid peste dificultăţi şi a contiuat drumul ascendent în cariera lui. A început să câştige şi odată cu asta a venit şi încredrea. Trecerea la profesionişti nu i-a fost uşoară, dar a trecut peste, iar azi sîşi pune pentru a 8 oară centura în joc, dar mai important pentru el, este că boxează acasă în locul unde a învăţat tainele boxului şi unde îşi doreşte dintotdeauna să îşi arate calităţile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel