Daniel Cristea-Enache a vorbit despre drama intelectualității românești în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial.
În cadrul emisiunii De Ce Citim de la DC News, criticul literar Daniel Cristea-Enache a oferit detalii despre drama prin care a trecut intelectualitatea românească în anii ’50, fără a avea cunoștință de acordurile secrete care au împărțit Europa după cel de-al Doilea Război Mondial:
„Era foarte greu de sesizat atunci ce va fi. Să nu uităm de acele înțelegeri care mă tulbură și acum, faimoasele împărțiri pe șervețele între Stalin și Churchill, cu procentele. Documentul a fost desecretizat după foarte mulți ani, Churchill spunând să fie secretizat cât mai mult pentru a proteja sensibilitățile. A protejat bine aceste sensibilități.
Nu se știa ce va fi. Chiar când mulți oameni de cultură și oameni politici din România au fost condamnați și osândiți la ani grei de închisoare, intelectualii români, în anii 50, tot așteptau să vină anglo-americanii. Asta era iluzia lor, inclusiv în anii 50, neștiind de această înțelegere între anglo-americani și sovietici. Dacă în anii 50 ei nu știau ce se întâmpla cu ei, cu atât mai puțin puteau să știe în 1944-1945 când regimul comunist nu se instalase definitiv și când exista această bucurie extraordinară că se terminase războiul. Atunci, toate categoriile sociale au respirat ușurate că se terminase acest calvar, acest masacru mondial în care pierdusem foarte muți soldați și țara era grav rănită de propria participare la acest al Doilea Război Mondial. Un asemenea cataclism e ceva foarte dureros pentru corpul social și pentru corpul național.“, a precizat criticul literar.
„Ei nu mai aveau timpul și starea de spirit să se gândească și la ceea ce va urma. Foarte puțini dintre ei au întrevăzut ceea ce va urma și faptul că Stalin va impune comunismul în Estul Europei. Lucrurile erau neclare, cețoase, exista această fericire că s-a scăpat de al Doilea Război Mondial, că ne-am recuperat Ardealul, deci exista această stare generală de bucurie.
A apărut atunci o carte realizată de un autor profesionist de interviuri, Ion Biberi, care se intitulează „Lumea de mâine“. Biberi le punea întrebări diferiților intelectuali, cum văd ei viitorul...? ce se va întâmpla...? cum se simt...? Toți erau foarte mulțumiți și toți vedeau viitorul în culoarea roz.“, a conchis, ironic, criticul literar Daniel Cristea-Enache.
CITEȘTE ȘI - Uniunea Scriitorilor din România: „Un regim de tip stalinist”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu