Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 17 aprilie 2018, ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), în sala Perpessicius, la o dezbatere pornind de la cartea lui Claudiu Turcuș „Împotriva memoriei.
De la estetismul socialist la noul cinema românesc". Invitaţi: Claudiu Turcuş, Carmen Muşat, Andrei Gorzo. Moderator: Vasile Ernu, susține MNLR într-un comunicat.
„Împotriva memoriei" cartografiază o rețea relevantă de reprezentări ale socialismului românesc, de la estetismul romanelor politice din anii '70 la neorealismul filmelor românești ale anilor 2000. Cartea arată că „memoria colectată" în ficțiunile narative e mai stratificată, mai polifonică decât „memoria colectivă" impusă de discursurile politice.
Claudiu Turcuș predă studii literare și de film la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. A scris studii despre proza românească postbelică, memoria culturală a socialismului, ideologia și estetica noului cinema românesc. Cea mai recentă carte semnată de el este „Împotriva memoriei. De la estetismul socialist la noul cinema românesc" (București: Eikon, 2017). Volumul său de critică literară și istorie intelectuală, Estetica lui Norman Manea (Cartea Românească, 2012), a fost tradus în engleză la editura Peter Lang (Frankfurt-New York: 2016). A publicat eseuri în „Observator cultural", „Vatra , „22", „Cultura", „Timpul".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu