Decizie privind înotul feminin. Atleții transsexuali nu mai pot participa dacă au trecut prin pubertate ca băieți

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Atleții transsexuali nu mai pot participa la competițiile feminine de înot dacă au trecut prin pubertate ca băieți.

Federația internațională de natație (Fina) a votat pentru interzicerea atleților transsexuali în cadrul competițiilor profesioniste la feminin dacă au trecut ca băieți prin procesul de pubertate, potrivit BBC.

Noile politici specifică astfel că pot participa la competițiile de natație pentru femei doar atleții care și-au finalizat tranziția până la vârsta de 12 ani. În plus, Fina a înființat o categorie denumită „deschis” pentru înotătorii a căror identitate de gen este diferită de cea de la naștere.

Este „un prim pas către o incluziune completă”, se arată în mesajul federației

Măsura a fost adoptată cu 71% vot pozitiv din 152 de membri Fina, fiind descrisă drept „doar un prim pas către o incluziune completă” a atleților transsexuali. Decizia a fost luată în cadrul unui congres general extraordinar la Campionatele Mondiale de la Budapesta.

„Abordarea Fina în proiectarea acestei legi a fost comprehensivă, bazată pe știință și inclusivă, dar și, cel mai important, cu accentul pe corectitudinea competițională”, a spus directorul executiv al federației, Brent Nowicki. Președintele Fina, Husain Al-Musallam, a spus că organizația încearcă să „protejeze dreptul atleților de participa la competiții”, dar și să „protejeze corectitudinea competițională”.

„Fina întotdeauna a primit pe toată lumea. Crearea unei categorii deschise va însemna că toată lumea va avea posibilitatea să se întreacă la nivel profesionist. Acest lucru este o premieră. Vreau ca toți atleții să se simtă incluși și să poată să dezvolte idei în acest proces”, a explicat președintele.

Sharron Davies spune că s-a făcut dreptate, în timp ce militanții pentru drepturile LGBT se arată dezamăgiți

Fosta înotătoare britanică Sharron Davies, care a fost împotriva participării persoanelor transsexuale la feminin, spune că este mândră de sportul său și de federație. Aceasta a mulțumit Fina „pentru că a cercetat științific, a întrebat atleții/antrenorii ce doresc și a ales corectitudinea pentru atlete”. Davies a adăugat: „Înotul întotdeauna îi va primi pe toți, indiferent de identitate, însă corectitudinea a fost piatra de temelie a sportului”.

Totuși, există și contestatari. „Athlete Ally”, un grup care militează pentru drepturile LGBT, a transmis că decizia Fina este „discriminatorie, dăunătoare, nebazată pe știință și în neconcordanță cu principiile Comitetului Olimpic Internațional adoptate în 2021”. „Dacă vrem să protejăm cu adevărat sporturile feminine trebuie să includem toate femeile”, se arată într-un mesaj pe Twitter al grupului.

David Popovici, noua stea mondială a natației

David Popovici are șanse tot mai mari să devină o mare stea a natației mondiale. Rezultatul de astazi de la Budapesta îl califică pe deplin. 

Înotătorul român David Popovici s-a calificat duminică seara în finala la 200 de metri, la Campionatul Mondial de natație de la Budapesta, cu cel mai bun timp al semifinalelor. Evoluția sa a coincis și cu stabilirea unui nou record mondial de juniori.

David Popovici își continuă evoluțiile remarcabile cu calificarea în finala probei de 200 m liber la Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta. Românul a câștigat semifinala cu timpul de 1:44.40, nou record mondial de juniori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel