La momentul actual, Petrom plătește redevențe cuprinse între 3,5% și 13,5% din valoarea producției, rezultând o medie de aproape 7% din veniturile generate.
În cadrul procesului de liberalizare a pieței, Guvernul dorește a crește redevențele și de a aplica creșterea mai repede de 2014, data când era prevăzută. Însă analiștii atrag atenția că Petrom nu ar fi dispusă să accepte o taxare de peste 10% din veniturile generate de producția de țiței și gaze. Adică ar putea fi de acord cu o creștere a redevenţelor de cel mult 40% din suma lor, deoarece un nivel mai ridicat ar conduce la o scădere inacceptabilă a profitabilității. În fapt, prin declarația de „win-win situation“ a directorului companiei OMV, Mariana Gheorghe, anunța că nivelul investițiilor viitoare va fi strâns legat de regimul fiscal. Cu cât redevențele sunt mai mari, cu atât investițiile vor fi mai puține.
„Guvernul și Petrom nu au, în prezent, niște negocieri propriu zise, ci mai curând își tatonează pozițiile indirect, inclusiv prin declarații publice. Negocierile privind redevențele se vor balansa cu cele privind proporția de profit rămasă la dispoziția Petrom, după impozitarea ca urmare a alinierii prețurilor la gaze la cele europene“, a explicat analistul SSIF Broker Cluj Napoca, Adriana Marin, pentru economica.net.
Creșterea redevențelor până la 10% din veniturile de explorare și producție, „poate că nu ar fi insuportabilă, dar ar afecta capacitatea de distribuție de dividende către acționari și pe cea de investiție“, a adăugat Adriana Marin.
„Guvernul nu va reuși să negocieze o creștere mai mare de 30 – 50% față de redevențele plătite în prezent, de circa 6,5% din veniturile de explorare – producție“, a declarat un alt analist, Mihai Căruntu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News