EXCLUSIV  Cutremur, România. Raed Arafat: Suntem mai bine pregătiți

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a vorbit în cadrul interviului acordat DCNews despre cât de pregătită este România în eventualitatea unui cutremur devastator.

”Populația trebuie să fie pregătită. În ultimii doi ani, noi am făcut foarte mult împreună cu Inspectoratul de Situații de Urgență pe informare a populației. Dacă luăm cutremurul din 1977 mulți dintre cei care și-au pierdut viața, și-au pierdut-o pe scările blocului. Primul lucru pe care îl spunem oamenilor este să nu se pachizeze, să nu reacționeze fără să se gândească, să nu sară imediat în casa scărilor să fugă, casele scărilor sunt primele care se prăbușesc, acolo produc primele victime.”, a declarat Raed Arafat.

E România pregătită?

”Suntem tot timpul întrebați dacă vom face față. În fiecare zi răspunsul meu rămâne la fel. Suntem mai bine pregătiți decât acum un an, dar încă nu suficient de bine pregătiți. Pregătire totală nu va exista niciodată, să spui: sunt 100% pregătit. Nicio țară nu o să accepte să zică acest lucru. Suntem mult mai bine pregătiți ca înainte. În primul rând, am început să facem exerciții nu demonstrative ci reale, să descoperim probleme noi, exemplu cele două exerciții din anul 2016, cel de mobilizare în masă care s-a făcut într-o noapte de vineri fără să știe absolut nimeni, știa decât Ministrul de Interne și cu mine când l-am declanșat. Am mobilizat și parte din personalul medicat de la UPU-urile și de la ambulanță, în două ore am reușit să mobilizăm 6.200 de oameni. A urmat exercițiul al doilea exercițiu pe care se știa că îl vom face, dar nu se știa când, s-a făcut în noiembrie și a fost exercițiul prin care am mobilizat forțe din toate județele către București și către Iași, asta era scenariul. Am testat modul nostru de reacție, am testat timpii, am testat capabilitatea noastră, ce ne lipsește, am descoperit multe probleme care trebuie rezolvate. Asta e rostul exerciților.”, a explicat acesta pentru DCNews.

Se mobilizează o întreagă țară

”La asta se adaugă, bineînțeles, lucrul pe care l-am zis întotdeauna Bucureștiului, noi ne dotăm și nu ne dotăm doar pe București, au început să vină dotările pentru căutare-salvare urbană, care merg mână în mână cu partea medicală, că trebuie să scot omul. Au început să vină containerele mari care au în ele toate echipamentele sofisticate și speciale de căutare, camere, senzori. Dacă va fi un cutremur mare în București, nu va reacționa Bucureștiul pentru București. Bucureștiul va fi prima linie de reacție, vor veni județele limitrofe, dacă nu sunt afectate, vor veni județele care sunt de la depărtare, în final dacă am un cutremur major în București o să avem o țară care acționează în București. Asta este ce lucrăm acum la nivel de DSU și IDSU și nu numai, împreună cu restul structurilor medicale incluse. Deci e un cutremur devastator în București sau care a impactat încă un oraș sau două, se mobilizează o țară întreagă către zonele respective să le sprijine. Vine pe lângă și sprijinul internațional pe care noi l-am solicitat de la început dacă vedem că impactul este unul devastator.”, a mai adăugat acesta.

 Puteți urmări răspunsul integral de la minutul 16: 

[citeste si]

  

DCNews a demarat, în colaborare cu profesorul Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, se va numi Academia de Sănătate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel