Cod de Procedură Penală, modificare. Comisia pentru Legile Justiției, dezbatere

Florin Iordache
Florin Iordache

Comisia specială pentru Legile Justiţiei dezbate, miercuri, modificările la Codul de procedură penală.

Conform ordinii de zi, şedinţa începe la ora 14:00 şi cuprinde discuţii pe marginea modificărilor la Codul de procedură penală.

CE, infringement

Modificările Codului de procedură penală vizează şi transpunerea Directivei europene 343/2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Iordache dă vina pe Opoziție

Săptămâna trecută, preşedintele comisiei, Florin Iordache, a precizat că Directiva europeană 343/2016 va fi transpusă până la încheierea lucrărilor Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei şi ar fi fost deja implementată, dacă nu ar fi fost contestată de opoziţie.

"Am fost contestaţi permanent că nu trebuie implementată directiva. (...) Noi am elaborat un proiect de lege care s-a aflat la dispoziţia celor interesaţi. Săptămâna viitoare, împreună cu toţi cei care sunt interesaţi de această transpunere vom discuta în cadrul comisiei noastre, astfel încât, până la începutul vacanţei parlamentare, să finalizăm", spunea Iordache.

Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement împotriva României pentru nerespectarea Directivei europene 343/2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil sunt consacrate în articolele 47 şi 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, articolul 6 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (CEDO), articolul 14 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice (PIDCP) şi articolul 11 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel