Ciolacu anunță rezolvarea Legii offshore pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Compania care introduce prima moleculă de gaz, proces internațional

Parlamentul României / Foto: Facebook, Parlamentul României
Parlamentul României / Foto: Facebook, Parlamentul României

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, a anunţat că legea offshore va intra în Parlament săptămâna viitoare. Acesta a spus şi cum se vor împărţi redevenţele între stat şi companiile private. 

"Am convenit în Coaliție să rezolvăm situația Legii offshore care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră. Cu toții suntem de acord în privința împărţirii veniturilor din această exploatare că cea mai mare parte să revină statului român şi o parte mai mică către companiile private. Mai exact, vorbim de un procent de 64% pentru stat și de, respectiv, 36% pentru firme.

După 4 ani de amânări și ezitări, mă bucur că am ajuns la o concluzie din care românii vor avea, la final, de câștigat. Știm că există companii interesate care ar putea demara rapid exploatarea, o șansă cu atât mai importantă în contextul în care România dorește să reducă dependența de gazele rusești. Cei de la ANRM susțin că în partea românească a Mării Negre există zăcăminte de gaze estimate la 200 de miliarde de metri cubi, în condițiile în care consumul național este de aproximativ 11 miliarde de metri cubi”, a declarat Marcel Ciolacu pentru Economedia.

Ministrul Virgil Popescu: România va avea gaze din Marea Neagră la iarnă 

”România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul naţional de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus”, a scris pe Facebook ministrul Energiei. 

CITEŞTE ŞI Directorul Black Sea Oil&Gas spune că extracţia de gaze din Marea Neagră va începe în trimestrul doi

Compania care ar trebui să introducă molecula ar urma să deschidă proces contra României 

Compania americană Black Sea Oil and Gas (BSOG) a notificat statul român asupra intenției de a declanșa un proces de arbitraj internațional la Curtea de la Paris, potrivit mai multor surse apropiate situației citate de economica.net.

Conform sursei citate, americanii spun că dacă legea offshore se va schimba până când se vor scoate primele gaze și vor rămâne condițiile anterioare ei, vor renunța la acțiunea împotriva României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel