Ce este dopingul și de ce a picat Kamila Valieva testul

Kamila Valieva
Kamila Valieva

Kamila Valieva, o patinatoare rusă de 15 ani, a făcut prima pagină a știrilor despre Olimpiada de Iarnă de la Beijing din cauza rezultatului testului său de doping. 

 

Unii sportivi iau medicamente pentru a-și îmbunătăți performanța, oferindu-le un avantaj nedrept față de concurenții lor. Printre substanțele folosite se numără steroizi anabolizanți, hormoni, medicamente pentru inimă, narcotice precum canabisul și agoniştii beta-2 (medicamente utilizate pentru controlul astmului), scrie BBC.

Sângele și urina sportivilor sunt testate pentru medicamente care îmbunătățesc performanța de către oamenii de știință care lucrează pentru Agenția Mondială Anti-Doping (Wada). Wada vrea să elimine dopajul din atletism după decenii în care multe națiuni, cum ar fi fosta Germanie de Est, le-au administrat în mod obișnuit concurenților medicamente care îmbunătățesc performanța. Aceste practici periclitează credibilitatea Jocurilor Olimpice. 

Testele sunt efectuate de agențiile antidoping regionale și naționale sub comanda Wada. Sportivii pot fi testați în orice zi a anului.

Cazul Kamila VAlieva. Cum au fost încălcate regulile

Valieva și-a ajutat echipa să câștige un aur pe echipă. În numărul ei, a devenit prima femeie din lume care a făcut un salt cvadruplu. Cu toate acestea, Agenția Internațională de Testare a raportat că ea a picat un test antidoping dintr-un eșantion recoltat în decembrie.

Valieva a fost testată pozitiv pentru trimetazidină, care este de obicei administrată persoanelor cu angină pectorală cu probleme cardiace. Este pe lista substanțelor interzise pentru sportivi, deoarece s-a dovedit că ajută inima să funcționeze mai bine.

Cu toate acestea, Curtea de Arbitraj pentru Sport i-a permis patinatoarei să continue să concureze din cauza vârstei sale. Ea concurează pentru a doua medalie de aur în competiția de patinaj simplu, care se încheie joi.

Există solicitări larg răspândite pentru ca antrenorii, medicii și autoritățile din jurul ei să fie trași la răspundere.

Te-ar mai putea interesa și articolul pe același subiect: Kamila Valieva susține că o confuzie cu medicamente a dus la testul POZITIV antidoping. TAS îi DĂ VOIE să concureze în proba de simplu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel