Urmărește emisiunea live


Kamila Valieva susține că o confuzie cu medicamente a dus la testul POZITIV antidoping. TAS îi DĂ VOIE să concureze în proba de simplu

Kamila Valieva
Kamila Valieva

Kamila Valieva, 15 ani, depistată pozitiv la testul antidrog după o confuzie cu medicamentele de inimă ale bunicului său. TAS îi dă voie să concureze, deși mai mulți sportivi nu susțin această decizie.

Kamila Valieva, patinatoarea artistică de numai de 15 ani, susține că testul doping pozitiv a fost cauzat de o confuzie cu medicamentele pentru inimă ale bunicului ei, a declarat marți un oficial olimpic, relatează Mediafax. 

Sportiva a adus acest argument în cadrul audierii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), audiere ce era menită să stabilească dacă ar trebui să i se permită să continue să concureze la Beijing, a declarat Denis Oswald, președintele permanent al Comisiei de Disciplină a Comitetului Internațional Olimpic.

”Argumentul ei a fost că această contaminare s-a întâmplat cu un produs pe care îl lua bunicul ei", a spus Oswald, citat de Reuters.

Anterior, CIO a declarat într-o conferință de presă că proba B a Valievei nu a fost încă analizată, în ciuda rezultatului pozitiv inițial.

Astfel, luni, TAS i-a permis sportivei să concureze în proba de simplu de astăzi, după ce o comisie a fost de acord cu decizia Agenției antidoping din Rusia (RUSADA) de a ridica interdicția impusă asupra ei.

Reamintim că Valieva a fost testată la Campionatele Naționale la 25 decembrie, dar testul pozitiv pentru un medicament interzis, administrat pentru angină, a fost dezvăluit abia la 8 februarie, după ce ea concurase deja în proba pe echipe, la Jocurile de la Beijing, unde a terminat pe primul loc, probă în care SUA, Japonia și Canada a încheiat după echipa Comitetului Olimpic Rus. De altfel, ceremonia de decernare a medaliilor nu a avut loc, Oswald afirmând că amânarea acesteia a fost necesară deoarece cazul de dopaj nu a fost rezolvat. ”Vrem să acordăm medalia persoanei potrivite", a declarat el într-o conferință de presă.

Kamila Valieva, în concursul individual de marți 

Valieva, care urmează să concureze marți, în concursul individual, începând cu aproximativ ora 18.00, ora Beijingului (12.00 ora României), a vorbit cu postul rusesc Channel One, după antrenamentul de luni.

”Aceste zile au fost foarte dificile pentru mine. Este ca și cum nu mai am nicio emoție. Sunt fericită, dar în același timp sunt obosită din punct de vedere emoțional”, a declarat Valieva.

Americanca Tara Lipinski, campioană olimpică în 1998, a declarat că Valievei nu ar fi trebuit să i se permită să participe la proba de marți, ”indiferent de vârstă sau de momentul în care a fost efectuat testul”.

”Cred că acest lucru va lăsa o cicatrice permanentă în sportul nostru”, a declarata aceasta, în ton cu ea fiind multe alte personalități ale patinajului artistic mondial, dar și organizații sportive din întreaga lume.

La rândul său, atleta americană Sha’Carri Richardson pune sub semnul întrebării decizia luată de Comitetul Olimpic Internațional care îi permite patinatoarei ruse Kamila Valieva să concureze în ciuda testului său pozitiv. Richardson (21 de ani) câştigătoare a probei de 100 m la selecţiile SUA, era favorită pentru cucerirea aurului olimpic la Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă a fost depistată pozitiv cu canabis și suspendată.

”Pot obține un răspuns clar despre diferența dintre situația ei (n.r. Valieva) și a mea? Mama mea a murit, nu pot alerga și a fost, de asemenea, favorizată să ocupe locul al treilea. Singura diferență pe care o văd este că eu sunt o tânără de culoare”, a scris Sha’Carri Richardson, pe contul său de Twitter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel