CASA MEA. Angela Similea a intart în legendă cu hitul scris de Ion Cristinoiu-VIDEO

Melodia ''Casa mea'' scrisă de Ion Cristinoiu (muzică și versuri) a fost lansată în 1982 de Angela Similea și a apărut pe albumul ''Nufărul alb'', lansat în 1983 la Electrecord. Ulterior, melodia a apărut și pe alte albume ale Angelei Similea - ''Îți amintești de mine'' (1994), ''Să mori de dragoste rănită'' (1996), ''Angela'' - anii '80, vol. III (2009).

Tot în 1983, Casa mea a câștigat Marele premiu la concursul Melodii '82, potrivit site-ului www.similea.ro.

Această piesă a devenit emblematică pentru repertoriul Angelei Similea, fiind cântată în multe show-uri de televiziune, în emisiuni radio sau în concerte.

Ion Cristinoiu s-a născut la 26 ianuarie 1942, la București. A urmat cursurile Școlii de muzică și ale Conservatorului Ciprian Porumbescu" din București (1959-1964). A făcut parte din orchestra Radioteleviziunii Române (1963-1969) și din formația Perpetuum Mobile. Membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor din România din anul 1969.

A debutat în 1964 la Radioteleviziune cu melodia Vreau să știu". A scris sute de melodii de muzică ușoară, muzică de film. A întreprins numeroase turnee în Ungaria, fosta URSS, Polonia, fosta R. F. Germania, Suedia, Norvegia, ca baterist în formația Perpetuum Mobile.

A participat la numeroase Festivaluri naționale și internaționale — Atena (1969), Dresda (1982), Bratislava (1983), potrivit volumului Meridianele cântecului de Daniela Caraman Fotea, apărut la Editura Muzicală, în 1989.

Din creația lui Ion Cristinoiu amintim melodii ca Te-așteaptă un om", N-am noroc", Cheamă-mă", Aștept", Nici o lacrimă", Încrederea", Melodiile dragostei", Revederea", Ani fericiți", Unde-i norocul", Planeta de vis", O iubire peste veacuri", Eternul vagabond", Unde e iubirea", Să fie tineri, tinerii", Uită nostalgia", Hai să ne imaginăm", Taina nopții", Studenții", Nu e drept să fii uitat", Niciodată tristă să nu fii", Ce mică-i vacanța mare", Noi, tinerii romantici", Ne mai vedem și mâine" etc.

A colaborat cu cei mai talentați interpreți de muzică ușoară — Dan Spătaru, Anda Călugăreanu, Marina Voica, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Stela Enache, Corina Chiriac, Mirabela Dauer. O colaborare de succes și îndelungată a avut cu Angela Similea, căreia i-a încredințat foarte multe piese care au devenit șlagăre — Casa mea", Pânza bărcii", De singurătate", Tu ești omul ideal", Dacă n-ai fi existat", Vis de iarnă", De n-ai să vii" și multe altele.

Ion Cristinoiu a murit la 21 noiembrie 2001. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel