EXCLUSIV  Casa lui Adrian Păunescu din Republica Moldova a fost restaurată. Daniel Cristea-Enache, comparație cu locuințele lui Preda, Alecsandri și Brâncuși

Sursă foto: Facebook Ludmila Sfirloaga
Sursă foto: Facebook Ludmila Sfirloaga

Casa poetului Adrian Păunescu din Copăceni, raionul Sângerei, a fost restaurată.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache și poetul Flaviu Predescu au vorbit despre casa lui Adrian Păunescu din Copăceni, raionul Sângerei, Republica Moldova, locul în care s-a născut marele poet:

„Aș începe cu o informație, despre Adrian Păunescu. Casa în care s-a născut Adrian Păunescu, la Copăceni, raionul Sângerei, a fost reconstruită printr-un proiect al euro-regiunii Siret-Prut-Nistru și a fost inaugurată la sfârșitul lunii august: Această casă este mai mult decât un muzeu, este o cetate de apărare a ființei naționale, un zid care să ne apere de frigurile siberiene, spun autoritățile și cei care s-au ocupat de inaugurarea ei. Cum vezi acest eveniment, Daniel, și cum comentezi?“, a întrebat Flaviu Predescu.

„E foarte frumos, foarte nobil, că o asemenea casă, în care regăsim o secvență din viața lui Adrian Păunescu, așa cum ar trebui să se întâmple și cu casele altor scriitori importanți, a fost restaurată și îngrijită. Dacă facem o paralelă cu ce se întâmplă cu locuința lui Marin Preda, ce se întâmplă cu cea a lui Vasile Alecsandri sau Constantin Brâncuși, ne dăm seama că ceea ce s-a întâmplat acolo este absolut frumos și special“, a spus, la DC News, la emisiunea „De Ce Citim“ criticul literar Daniel Cristea-Enache.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Daniel Cristea-Enache: Nicolae Ceaușescu devenise gelos pe Adrian Păunescu. Risca să fie mai iubit decât „cel mai iubit fiu al poporului“

Adrian Păunescu, sprijin enorm pentru scriitorii și artiștii contemporani. Daniel Cristea-Enache: Apropierea dintre el și Corneliu Vadim Tudor mi se pare profund nedreaptă

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre demersurile făcute de Adrian Păunescu, atunci când era parlamentar, pentru susținerea artiștilor români:

„Adrian Păunescu era tipul de om care avea  generozitate absolut specifică și care îl distinge de cei cu care a fost, de multe ori, confundat, în mod nedrept, și anume cu Eugen Barbu și Corneliu Vadim Tudor. Ei erau temperamente și caractere diferite. În timp ce Corneliu Vadim Tudor se răfuia cu întreaga intelectualitate românească și înainte de 1989, dar și după 1989, cel mai adesea cu pseudonimul de Alcibiade, Adrian Păunescu, dimpotrivă, a fost un om care a încercat să ajute pe cât mai mulți dintre scriitorii contemporani lui. A făcut foarte multe pentru scriitorii români, la antipodul lui Corneliu Vadim Tudor. Deci, o apropiere între Adrian Păunescu și Vadim Tudor mie mie mi se pare profund nedreaptă.

Atunci când el era parlamentar și era președintele Comisiei de Cultură într-una din camerele Parlamentului, a avut un rol decisiv în votarea unei legi a Parlamentului prin care s-a obținut ceea ce s-a numit indemnizație de merit pentru scriitorii și artiștii foarte importanți din cultura română (...)“, a spus, la DC News, criticul literar Daniel Cristea-Enache (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Cum își folosea influența Adrian Păunescu: Se dădeau peste cap pentru a rezolva problema pe care le-o punea pe tavă. A profitat foarte mult de prestigiul său

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel