EXCLUSIV  Daniel Cristea-Enache: Nicolae Ceaușescu devenise gelos pe Adrian Păunescu. Risca să fie mai iubit decât „cel mai iubit fiu al poporului“

Sursă foto: Captură YouTube Andrei Păunescu
Sursă foto: Captură YouTube Andrei Păunescu

Daniel Cristea-Enache, critic literar, a vorbit despre Cenaclul Flacăra și despre interzicerea acestuia, în 1985, de către Nicolae Ceaușescu.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre interzicerea Cenaclului Flacăra de către Nicolae Ceaușescu și despre popularitatea marelui scriitor:

„Cenaclul Flacăra a fost un fenomen care poate fi circumscris în logica României din timpul lui Nicolae Ceaușescu. Atunci când Adrian Păunescu a încercat, după 1990, să reia acest cenaclu, spunându-i „Totuși, iubirea“, și încercând să reediteze performanța de public a Cenaclului Flacăra, această tentativă a fost un eșec fiindcă societatea își câștigase libertatea, societatea se schimbase și lumea nu mai avea nevoie de un asemenea cenaclu public, poetic și artistic pentru a-și obține adevărurile de care o societate are nevoie și entertainment-ul de care, la fel, are nevoie.

După 1990 veneau la noi marile trupe. A venit Michael Jackson în 1992, a venit Rolling Stones. Înainte de decembrie 1989 asemenea manifestări nu-i erau permise decât lui Adrian Păunescu. Avea exclusivitate pentru așa ceva și asta a fost numai până la punctul în care Nicolae Ceaușescu a devenit gelos pe notorietatea și pe audiența lui Adrian Păunescu, a simțit că-l concurează și, profitând de un incident care s-a produs la o manifestare din cadrul Cenaclului, a interzis pur și simplu acest cenaclu.

Adrian Păunescu devenise prea popular, prea cunoscut și prea iubit. Risca să fie mai iubit decât cel mai iubit fiu al poporului și Nicolae Ceaușescu nu putea accepta așa ceva“, a spus, la DC News, la emisiunea De Ce Citim, criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Marele regret al lui Victor Socaciu, dezvăluit de Andrei Păunescu: Trebuie spus, asta nu e o glumă!

Autorul de muzică folk, realizator de emisiuni de televiziune și fost parlamentar Victor Socaciu a murit luni, pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, la vârsta de 68 de ani. Artistul era internat de o lună în spital și se afla în comă.

În urma morții lui, Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, a publicat o imagine cu regretatul artist și a vorbit despre acesta și despre marele regret pe care l-a avut Victor Socaciu. 

"Era 1981, în ziua în care tata i l-a prezentat pe tânărul Victor SOCACIU prietenului său, Octavian PALER. Era vremea în care naționalismul luminat încă nu era pus la zid, iar patriotismul nu era o rușine, ci o virtute, în poezie, în muzică, în eseu.... Azi, ultimul dintre cei 3 s-a dus și el în pământ. Acolo unde stau îngropate și convingerile lor", a scris Andrei Păunescu pe Facebook, alături de o imagine cu Adrian Păunescu, Victor Socaciu și Octavian Paler, din anul 1981 (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel