Camera Deputaţilor, decizie. 30 octombrie - Ziua pacientului ars

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care instituie în 30 octombrie Ziua pacientului ars. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare declararea zilei de 30 octombrie ca Ziua pacientului ars, dată ce va putea fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii, apariţiei şi îngrijirilor necesare pacientului ars.

Ministerul Sănătăţii este desemnat responsabil cu coordonarea activităţii dedicate acestei zile. Mai mulţi deputaţi au criticat faptul că în România nu este niciun centru de mari arşi la standarde europene. Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat că acest proiect a fost iniţiat ca urmare a tragediei de la Colectiv. 'Crunta realitate este că sărbătorim Ziua pacienţilor arşi care sunt trataţi în străinătate. Vă îndemn să fiţi responsabili şi să faceţi demersuri pentru ca măcar un singur centru de mari arşi să avem la anul. (...) Veţi spune că sunt vorbe goale. Verificaţi pe cifre. Când avem un mare ars sunăm disperaţi la Bruxelles', a spus deputatul USR. Deputatul PMP Petru Movilă a arătat că 'iniţiativa legislativă este o palmă dată celor care au guvernat după Colectiv'.

'Acest proiect este o palmă dată de la Cioloş încoace celor care au guvernat, care s-au urcat la guvernare pe tragedia de la Colectiv. (...) În ceea ce priveşte structurile spitaliceşti de mari arşi, au fost doar elemente de imagine pentru politicieni. Nu avem nicio structură de mari arşi nouă, funcţională, conformă cu normele europene. Această zi va fi un simbol al neputinţei statului de tratare a marilor arşi', a menţionat Movilă. Deputatul PSD Florin Buicu a precizat că propunerea legislativă oferă cadrul pentru implicarea organizaţiilor neguvernamentale în sprijinirea pacienţilor cu arsuri. 'Trebuie să conştientizăm că încă mai avem multe lucruri de făcut', a mai spus acesta. Camera Deputaţilor este for decizional. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel