Baza de tratament de la Ocna Sibiului a intrat în insolvență

ocna sibiului
ocna sibiului

Baza de tratament de la Ocna Sibiului a fost scoasă la licitație, după ce aceasta a intrat în insolvență. Din această cauză, niciun turist nu se mai poate trata în timpul iernii aici. Complexul balnear a fost evaluat la 3,9 milioane de euro, potrivit Agerpres.

Din cele peste 30 de stațiuni balneo-climaterice din România, doar la Ocna Sibiului și la Sovata se tratează natural anumite afecțiuni reumatismale, dermatologice, dar mai ales ginecologice.

 "Nu se mai poate face tratament iarna, în Ocna Sibiului, din cauză că noi am intrat în insolvență. Doar la noi și la Sovata se puteau trata natural unele afecțiuni ginecologice, pentru femei. Complexul se va vinde. A fost evaluat la 3,9 milioane de euro, însă valoarea reală e de 9 milioane de euro. Toată lumea intră în șomaj începând de azi, însă noi vrem să facem o conservare, rămânem trei care să ne ocupăm de complex. Practic, depindem de bancă, creditorul fiind BCR", a precizat reprezentanta Complexului Ocna Sibiului.

 Aceasta a precizat pentru Agerpres că preocuparea cea mai mare este ca nu cumva întregul complex balnear să ajungă din nou o ruină, așa cum a fost în urmă cu șapte ani. Complexul a fost complet restaurat și redat circuitului turistic de către Ilie Grădinar, cunoscut de toți sibienii drept directorul societății de stat, SC Energie Termică SA, cel care a cumpărat afacerea de la Ocna Sibiului, iar acum este nevoit să o vândă, pentru că nu mai poate plăti ratele la bancă.

"Practic noi am intrat în insolvență din cauza creditelor luate când s-a restaurat totul. Aici s-au băgat foarte mulți bani, fiind vorba de clădiri de patrimoniu. Cea mai mare grijă e să nu rămână mai mult de șase luni, nefuncțională, această bază. Suntem în mediu salin, aici e nevoie în permanență de investiții. Nu vrem să ajungă din nou o ruină", a explicat Daniela Vlad.

După șase ani în care s-au investit milioane de euro, după unii peste nouă milioane, în restaurarea complexului balnear renumit încă din 1927, acum, la Ocna Sibiului se pot vedea de către turiști doar lacurile sărate, din care unul este celebru pentru că se numește Lacul fără fund, iar altul, Lacul Brâncoveanu, deschis doar vara turiștilor, este cel mai sărat din Sud-Estul Europei, practic are o salinitate de 340 de grame, la litrul de apă.

 Doar în interiorul complexului balnear închis duminică există un bazin roman, cu apă sărată naturală, adusă pe sub stațiune, printr-o țeavă, chiar din Lacul Brâncoveanu și unde bolnavii se puteau trata natural și iarna.

Ce afecțiuni se puteau trata la Ocna Sibiului

 Complexul balnear de la Ocna Sibiului înseamnă bază de tratament, un restaurant și două hoteluri, Helios și Salinas. Zilnic, aici se tratau cel puțin 140 de pacienți. Prin cura de apă sărată și nămol sapropelic se tratau afecțiuni reumatismale, neurologice, ginecologice, ortopedice-posttraumatice, dermatologice, endocrinologice și de căi respiratorii superioare.

Atestată la 1263, Ocna Sibiului de acum a apărut într-un document al regelui Ungariei, Ștefan. Primul pacient renumit care a dus faima lacurilor sărate de la Ocna Sibiului este ambasadorul împăratului Rudolf al II-lea, acreditat pe lângă Mihai Viteazul, care în drum spre Constantinopol poposește aici pentru a face băi și ulterior consemnează efectul terapeutic al tratamentului. Din 1820 se știe oficial, în urma analizei chimice a apei, că lacurile de la Ocna Sibiului vindecă unele boli. Deschisă oficial în 2 septembrie 1846, stațiunea Ocna Sibiului asistă acum la falimentul complexului balnear. Construit între 1900 și 1906, complexul balnear cunoaște din nou, o perioadă de decădere, în această perioadă, în care aici sunt așteptați investitorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel