Ana Birchall: România trebuie să ratifice cât mai curând Convenția de la Istanbul pentru a spune un NU hotărât violenței

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Deputatul PSD, Ana Birchall, este de părere că   ratificare de către  Parlament a Convenţiei de la Istanbul, intrată în vigoare la 1 august 2014, reprezintă o prioritate. Actul  prevede pentru prima dată în istorie că violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică nu sunt probleme private şi că agresorul va primi o pedeapsă mai severă dacă victima este soţia, partenera de viaţă sau un membru al familiei.

"Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice, cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul, reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului şi ale cărei puncte cheie sunt prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor. Un obiectiv important al meu, în calitate de parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor, a fost semnarea și ratificarea de către România a Convenției de la Istanbul, act care a intrat deja în vigoare la nivel european.

Mă bucur că astăzi România se află alături de statele semnatare și că toate eforturile instituționale și personale au dat rezultate", a arătat deputatul social-democrat. Deputatul PSD a precizat că "semnarea Convenţiei de către România a transmis un semnal politic pozitiv, prin angajamentul ferm al ţării noastre de a respecta şi promova în plan intern şi global o serie de măsuri ferme prin care să se asigure prevenţia şi combaterea adecvată a fenomenului violenţei, atât a celei îndreptate împotriva femeilor, cât şi a celei domestice".

Citește și: Ana Birchall: România, pregătită pentru consolidarea securităţii energetice a Uniunii Europene

Ana Birchall a subliniat că Executivul condus de Victor Ponta a venit în întâmpinarea avizării favorabile a ratificării Convenţiei de către România şi a adresat un apel public şi celorlalte ministere care nu au avizat încă documentul.

"Vreau să vă aduc la cunoştinţă că Executivul condus de Victor Ponta, prin Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Sanătăţii precum şi prin Ministerul Afacerilor Externe, a avizat favorabil proiectul de lege privind ratificarea de către România a Convenţiei de la Istanbul. Fac apel şi la celelalte ministere să avizeze favorabil proiectul de lege astfel încât, în cel mai scurt timp, România să poată ratifica Convenţia, un act de referinţă în domeniul combaterii violenţei", a precizat deputatul PSD. "Cred că este şi de datoria noastră, a Parlamentului, să transformăm cât mai curând un reper istoric pentru România în voință politică. Împreună trebuie să spunem un NU hotărât violenţei de orice fel pentru că violenţa naşte întotdeauna violenţă", a arătat Ana Birchall în încheierea declaraţiei politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel