Ana Birchall: România, pregătită pentru consolidarea securităţii energetice a Uniunii Europene

Aflată la Riga la Conferinţa Organelor Parlamentare specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene, delegația parlamentară condusă de deputatul PSD, Ana Birchall, a solicitat  preşedinţiei letone adoptarea unei declaraţii de susţinere a aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Delegatia parlamentară a României condusă de Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, a participat la Conferinţa Organelor Parlamentare specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC) desfăşurată în Letonia, la Riga, în perioada 31 mai – 2 iunie.

Principalele teme dezbătute în cadrul COSAC au fost legate de provocările şi oportunităţile politicii energetice comune a UE, politica de comerţ a Uniunii Europene în următorii 5 ani, cu accent pe negocierile UE-SUA pe tema Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), implicarea parlamentelor naţionale în procesul de decizie la nivelul Uniunii Europene, viitorul controlului parlamentar în domeniul afacerilor europene precum şi stadiul realizărilor preşedenţiei letone a Consiliului Uniunii Europene.

Citește și: Ana Birchall: Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii trebuie să aibă un impact pozitiv pentru stimularea creşterii economice la nivel european

Ana Birchall a ţinut să puncteze interesul major al României în direcţia securităţii energetice a UE. "România este pregătită să sprijine proiectele care pot contribui la consolidarea securităţii energetice a Uniunii Europene, în deplină concordanţă cu obiectivele şi reglementările UE referitoare la diversificarea rutelor şi a furnizorilor, în contextul politicii europene în domeniu. Astfel, Uniunea Energetică ar trebui să stimuleze eforturile depuse de statele membre, autorităţile naţionale de reglementare şi operatorii de transport şi de sistem în vederea intensificării cooperării transfrontaliere. Pe dimensiunea externă, România acordă un interes prioritar şi interconectărilor energetice cu Republica Moldova", a arătat deputatul social-democrat.

În ceea ce priveşte politica comercială a Uniunii Europene în următoarea perioadă, Ana Birchall a subliniat necesitatea ca UE să îşi asume rolul de actor global, un pas în acest sens fiind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, aflat în stadiul unor negocieri avansate.

"Am susţinut la Riga că România sprijină încheierea viitorului Acord privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, ca oportunitate majoră pentru stimularea schimburilor comerciale bilaterale şi a investiţiilor. Poziţia României a fost întotdeauna în favoarea realizării acestui Acord care are şi o dimensiune geostrategică, Acord care trebuie să fie just şi echitabil atât pentru UE şi SUA, dar şi pentru fiecare dintre statele membre UE" a punctat Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a mai susţinut necesitatea ca vocea parlamentelor naţionale să aibă o mai mare greutate în procesul decizional la nivelul Uniunii Europene. „Am subliniat la Riga că România este un promotor constant al solidarităţii şi coeziunii la nivelul UE, precum şi al echilibrului instituţional la nivel european. Uniunea nu are nevoie de lungi dezbateri instituţionale, ci de un angajament foarte concret în perioada următoare, astfel încât obiective prioritare precum creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi securitatea energetică să aducă beneficii concrete şi mai multă prosperitate tuturor cetăţenilor europeni. Am salutat orientarea Comisiei Europene şi a preşedintelui Juncker de a implica mai mult parlamentele naţionale şi Comisiile de afaceri europene în dezbaterile şi opiniile adoptate de Comisie" a menţionat deputatul social-democrat.

Citește și: LEGEA INSOLVENȚEI. Ana Birchall: Legea îi protejează pe românii sufocați de datorii

Împreună cu preşedintele delegaţiei Comisiei pentru afaceri europene a Adunării Naţionale a Bulgariei, Ana Birchall a solicitat preşedinţiei letone şi delegaţiilor participante să accepte formularea şi adoptarea unei declaraţii de susţinere a aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi a menţionat că România acţionează încă din 2010 ca membru de facto al spaţiului Schengen, asigurând zilnic securitatea cetăţenilor europeni.

În urma intervenţiei, s-a decis introducerea pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a preşedinţilor comisiilor pentru afaceri europene, care va avea loc la mijlocul lunii iulie in Luxemburg.

În intervenţia sa,  deputatul Dorin Petrea a susţinut creşterea rolului parlamentelor naţionale în luarea deciziilor care privesc viitorul UE. Referitor la "cartonaşul verde", Dorin Petrea a precizat că "proiectele şi amendamentele legislative propuse prin procedura cartonaşului verde trebuie să fie cât mai transparente şi cât mai puţin birocratice, pentru a fi în acord cu deciziile Parlamentului European şi Comisiei Europene şi pentru a nu bloca un sistem legislativ şi executiv care funcţionează eficient la nivel european".

În acest sens,  Alexandru Nazare a precizat că reuniunea comisiiilor de afaceri europene din parlamentele naționale a fost un bun prilej pentru a discuta despre tema care va domina agenda relaţiilor bilaterale UE-SUA: Parteneriatul Transatlantic pentru Investiții și Comerț. "Avem nevoie să ducem această dezbatere înspre spațiul public și din România pentru a avea o analiză precisă a costurilor și beneficiilor pentru economia țării noastre. Tratatul va acoperi peste 40% din PIB mondial, va aduce economii de până la 120 de miliarde de euro pentru UE, precum și costuri mai scăzute pentru companii în tranzacțiile comerciale, iar România trebuie să profite de oportunitățile care se deschid astfel", a afirmat Alexandru Nazare.

La finalul dezbaterilor, COSAC a adoptat o declaraţie la redactarea căreia delegaţia Camerei Deputaţilor a contribuit semnificativ. Astfel, din totalul de 56 de amendamente depuse de parlamentele nationale, delegaţia României a contribuit cu 15 amendamente, dintre care au fost adoptate 10, cel mai mare număr de amendamente admise. De asemenea, COSAC a adoptat o declaraţie prin care se exprimă solidaritate cu persoanele care au interdicţie din partea autorităţilor ruse de a avea acces pe teritoriul Rusiei, solicitându-se în acelaşi timp motivarea acestor acţiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel