ALEGERI DIASPORA, MODIFICARI MAJORE. Deputații dau VOTUL FINAL

Roxana Neagu / 02 iul 2019 / 21:00 Salveaza PDF Comentarii

Zi decisivă pentru votul din diaspora! 

Deputații votează decizional miercuri proiectul de lege cu privire la modificări pentru votul din diaspora. Dacă va trece proiectul, la alegerile prezidențiale, românii din străinătate vor putea vota timp de trei zile, de vineri până duminică. Dacă există cetățeni în secțiile de votare, votul va putea fi extins până la ora 24:00. 

Proiectul a fost adoptat luni în Senat, urmând ca mâine să fie dat votul final în Camera Deputaților. 

Ce modificări aduce noua lege

 

Marți, de la Comisia Juridică, propunerea de lege a primit raport de adoptare cu amendamente. Un amendament a fost referitor la întocmirea listelor electorale suplimentare pe suport de hârtie. Deși controversat, a trecut cu condiția să se apeleze la suportul de hârtie doar dacă sistemul informatic nu funcționează. Amendamentul a fost introdus de PNL și USR. 

Totodată, a mai fost introdus și amendamentul prin care exit-poll-urile vor fi publicate după ora 24:00 din ultima zi de vot, pentru a nu influența rezultatele alegerilor. 

Românii din afara țării vor putea vota vreme de trei zile: Vineri: de la 12:00 la 21:00, sâmbătă și duminică de la 07:00 la 21:00 și, dacă mai rămân oameni în secțiile de votare, chiar până la 23:59

Prevederea cu privire la extinderea votului până la 23:59 se aplică și-n țară. 

Se introduce votul prin corespondență și la alegerile prezidențiale. MAE va fi obligat să solicite date despre numărul românilor din diaspora. 

În ceea ce privește listele de susținători, proiectul legislativ spune că un alegător poate susține mai mulți candidați, adică o persoană poate semna pe liste pentru mai mulți candidați. 

În ceea ce privește finanțarea, candidații vor putea fi finanțați de partid

Primul tur al alegerilor prezidențiale va fi în 10 noiembrie și al doilea în 24 noiembrie. 

După adoptarea de către Camera Deputaților, legea va ajunge la președintele României pentru promulgare.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24