ABBA: Chiquitita, istoria unei melodii care a făcut istorie-VIDEO

''Chiquitita'', compusă de Benny Andersson, Michael Kunze și Bjorn Ulvaeus, a fost lansată în ianuarie 1979, fiind primul single promovat de pe albumul '' Voulez-Vous'' al grupului pop suedez ABBA. Inițial, se stabilise ca melodia "If It Wasn't for the Nights" să fie single-ul principal al albumului, dar, după finalizarea melodiei ''Chiquitita'', această idee a fost abandonată.

Chiquitita este un termen din limba spaniolă care este similar cu cel din limba engleză little one, un termen de alint. Au existat multe idei înainte de a fi finalizată varianta finală a melodiei. Printre titlurile care au fost propuse se numără "Kalsupare", "3 Wise Guys", "Chiquitita Angelina" sau "In The Arms of Rosalita". O versiune revăzută, care are un sound influențat de cântecul peruvian "El Condor Pasa (If I Could)", interpretat de formația Simon and Garfunkel, a fost înregistrată în decembrie 1978 și lansată ca single în ianuarie 1979.

După succesul înregistrat cu varianta în limba engleză a melodiei "Chiquitita", a fost realizată și varianta în limba spaniolă, care a apărut pe albumul grupului ABBA în limba spaniolă, Gracias Por La Musica (Thank You for the Music).

Chiquitita" a devenit unul dintre marile hituri lansate de ABBA. A fost interpretat la un eveniment caritabil al UNICEF în 1979 — Music for UNICEF Concert, transmis prin rețelele radio și de televiziune în întreaga lume. Ca prim rezultat al evenimentului caritabil, membrii grupului ABBA au donat o jumătate din încasările melodiei către UNICEF, pentru "International Year of the Child", în 1979.

Melodia "Chiquitita" a fost hitul nr. 1 în topurile din Belgia, Finlanda, Irlanda, Olanda, Noua Zeelandă, Spania, Elveția, Mexic, Africa de Sud, Rhodesia și pe locul 5 în topul din Suedia. A urcat pe locul 2 în topurile din Marea Britanie, Australia, Germania și Norvegia, devenind cel mai de succes single de pe albumul Voulez-Vous și unul dintre cele mai cunoscute hituri ale tuturor timpurilor.

Single-ul Chiquitita a fost unul dintre puținele single-uri pe care formația suedeză le-a lansat fără un videoclip. Ulterior, s-a folosit o înregistrare dintr-un concert de televiziune pentru a fi folosită ca videoclip. Înregistrarea aparține BBC și a fost făcută la un show al grupului ABBA în Suedia, care a fost transmis în toată Europa în primăvara anului 1979.

Grupul pop suedez ABBA, alcătuit din Anni-Frid Lyngstad, Benny Anderson, Bjorn Ulvaeus Björn și Agnetha Faltskog, a luat ființă în 1973, numele provenind din alăturarea inițialelor componenților. Cei patru au dominat clasamentele muzicale mondiale, între mijlocul anilor '70 și începutul anilor '80. ABBA a fost primul grup pop din Europa continentală care s-a bucurat de mare succes în clasamentele din Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia și Noua Zeelandă, iar ca urmare a popularității sale enorme a pătruns pe scenele Europei.

În 1974, grupul a participat la concursul Eurovision, desfășurat la Brighton, în Marea Britanie, unde a câștigat detașat cu piesa Waterloo. Un an mai târziu, a fost lansat albumul ABBA, cuprinzând hiturile: I Do, I Do, S.O.S, Mamma Mia. Albumul Arrival a fost finalizat la sfârșitul anului 1976 și cuprinde hiturile: Fernando, Dancing Queen, Money, Money, Money, Knowing Me, Knowing You. În aprilie 1977, Dancing Queen devine numărul 1 în Marea Britanie. În același an, ABBA efectuează un mare turneu mondial.

A urmat lansarea albumului Voulez-Vous, ce conține melodiile I Have a Dream și Chiquitita. În toamna anului 1979, a apărut single-ul Gimme! Gimme! Gimme!. În aceeași perioadă, a avut loc turneul din Canada, SUA și Europa, conform site-ului www.biography.com.

După mulți ani de conviețuire, Benny și Frida se căsătoresc, în 1979, pentru a divorța trei ani mai târziu. Celălalt cuplu, Björn și Agnetha, căsătoriți în 1972, divorțează în 1979.

[Citeste si]

Spre sfârșitul anului 1979, apare și compilația Greatest Hits — volumul 2, care devine un mare succes internațional. Turneul susținut în Japonia, în martie 1980, a fost pentru ABBA ultimul concert live. În următoarea jumătate a anului, a fost înregistrat albumul Super Trouper, ce conține hitul The Winner Takes It All. Spre sfârșitul anului, a apărut The Visitors, melodia One of Us fiind considerată cel mai mare hit al albumului, precizează site-ul amintit.

Spre sfârșitul anului 1982, ABBA se destramă ca grup. Agnetha și Frida au continuat cariera solo, iar Benny și Bjorn s-au orientat către munca de producători, compozitori.

Grupul ABBA a vândut peste 380 de milioane de discuri pe plan mondial și a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, în 2010. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel