100 de ani de la naşterea lui Iosik Novak, primul înotător român la Jocurile Olimpice. Fiica sa: Cât era de introvertit, tata i-ar fi zis lui Popovici "Bravo, băiete"

Iosif Novak, poreclit Bupsi, a fost primul înotător român care a reprezentat România la Jocurile Olimpice. Acum, fiica sa spune că Bupsi l-ar fi felicitat cu siguranţă pe David Popovici pentru performanţele sale. 

De ce i se spunea Bupsi 

Nora Novak, fiica lui Iosif Novak, a vorbit despre tatăl ei într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor

"E o poreclă simpatică, venită din limba germană, unde bussel înseamnă pup. Un fel de băiat care cere pupici”, se amuză, după ani, fiica celui ce avea să devină primul înotător român la Jocurile Olimpice. Și chiar în proba de 100 de metri liber!

Acum, fiica lui Novak este de părere că tatăl ei, primul român care a participat la proba de 100 m liber, l-ar fi felicitat fără echivoc pe David Popovici, omul care impresionează lumea nataţiei. Asta în ciuda faptului că Bupsi era extrem de introvertit. 

"Ca să vă dați seama de cât era de introvertit, când am terminat facultatea, corespondența noastră a fost simplă. O telegramă în care am scris EVRIKA!”, spune ea. "Ei, cât era el de introvertit, tata s-ar fi bucurat și i-ar fi zis lui Popovici Bravo, băiete!”.

Iosif Novak a murit în 1995, la vârsta de 73 de ani. 

David Popovici se felicită că a evitat reţelele sociale: Oricât de pozitive ar fi aprecierile, reţelele sociale pot fi toxice

Înotătorul român David Popovici se felicită că a evitat reţelele sociale după victoria de la 100 m liber, când a bătut şi recordul mondial. 

"După acea probă, atenţia spre mine a fost uriaşă. Cred că ceea ce m-a ajutat să rămân concentrat a fost că am evitat reţelele sociale. Oricât de pozitive ar fi aprecierile, reţelele sociale pot fi toxice. Ştiam că m-ar împiedica să adorm, aşa că sunt convins că a fost o decizie bună. Planul meu este să muncesc din greu în continuare şi să merg înainte, pas cu pas", a declarat Popovici, conform Swimswam. 

David Popovici a prezis în urmă cu un an performanţa de la Roma

David Popovici a câştigat medalia de aur în proba de 200 m liber la Campionatul European de Seniori de la Roma, cu un timp care l-a băgat direct în top. 

Înotătorul român a parcurs cele 4 lungimi de bazin în 1:42:97, performanţă care l-a dus în top 3 all-time la această probă. Nimic neobişnuit până aici, mai ales că David Popovici s-a obişnuit să doboare recorduri europene şi mondiale. 

Dar în urmă cu un an, românul a prezis că va reuşi să intre în acest top.

"E prea gol clubul 1:42. Poate voi intra curând”, a scris Popovici pe Instagram acum un an, mesajul său adunând 1.190 de like-uri.

"Un om de cuvânt”, a scris Kyle Sockwell pe Twitter, fost înotător și actual analist, publicând mesajul lui Popovici.

Iată top 3 al timpilor istorici la proba de 200 m liber: 

1:42,00 - Paul Biedermann (Ger) - 28 iulie 2009 - Roma

1:42.96 - Michael Phelps (SUA) - 12 August 2008 - Beijing

1:42.97 - David Popovici - 15 august 2022 - Roma

David Popovici, după spectacolul de la Roma: Sunt unul dintre rechini acum!

Înotătorul David Popovici (17 ani), campionul mondial en titre al distanţei, s-a impus în stil de mare campion, cu timpul de 1 min 42 sec 97/100, nou record mondial şi european de juniori, precum şi al competiţiei. 

„Este fix ce voiam, să cobor sub 1:43.00. Pot să spun că sunt unul dintre rechini acum”, a fost prima reacție a lui David Popovici.

David Popovici este singur pe planeta lui, au scris jurnaliştii de la cotidianul L'Equipe.

„Este singur pe planeta lui. Medaliat cu aur cu record mondial la 100 m liber, românul de 17 ani a dublat miza luni la 200 m liber. Câştigător într-un timp supersonic de 1'4297, a fost cu mult înaintea elveţianului Antonio Djakovic (la 263) şi a austriacului Felix Auboeck (la 292). Nu a existat niciodată suspans în aceşti 200 de metri. În frunte după primele două viraje, a dat un adevărat spectacol în a doua parte a cursei pentru a triumfa cu uşurinţă. Şi-a doborât propriul record mondial de juniori, precum şi cel al campionatului european. Minunea din România devine al treilea cel mai rapid om din istorie după Michael Phelps şi deţinătorul recordului mondial german Paul Biedermann (1'42"00)", au scris jurnaliştii.

Federaţia Europeană de Nataţie a scris că David Popovici a „comis-o” din nou şi a reuşit un nou record al competiţiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel