Zi liberă pentru vaccinare. Proiectul a picat la votul din Senat şi merge la Camera Deputaţilor

Facebook Senatul României
Facebook Senatul României

Proiectul iniţiat de USR-PLUS, conform căruia românii care se vaccinează împotriva COVID-19 ar primi o zi liberă, a picat la vot în Senat. Conform legii, acesta va merge la Camera Deputaţilor pentru votul decisiv. 

Proiectul a primit 57 de voturi ‘pentru’ si avea nevoie de cel putin 69 de voturi ‘pentru’, fiind vorba despre o lege organică. Propunerea legislativă merge la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Inițiativa legislativă prevede ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

a) o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaților;

b) o zi scutire de frecvență, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;

c) de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, și unul dintre părinți în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

PNL nu a susţinut iniţiativa 

Aşa cum anunţase preşedintele PNL, Ludovic Orban, liberalii nu au susţinut proiectul colegilor de coaliţie de la USR-PLUS. 

„Nu s-a discutat la nivelul coaliției (de guvernare - n.r.), nu face parte din strategia de vaccinare, care este stabilită la nivel guvernamental. Noi am încurajat companiile să se implice în procesul de vaccinare și foarte multe companii au arătat responsabilitate, au îndemnat angajații și au organizat în condiții exemplare procesul de vaccinare. Cred că strategia stabilită de Guvern trebuie să rămână strategia de vaccinare. Ca atare, nu avem niciun fel de obligație de a susține un proiect al unor parteneri care nu au discutat cu noi, nu au discutat nici la nivel guvernamental și care, din punctul meu de vedere, excede cadrul strategiei de vaccinare”, spune Ludovic Orban.

Pe 12 mai, Comisia de muncă a Senatului a adoptat raport favorabil la proiectul de lege care modifică legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, astfel că persoanele pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează, acelaşi drept fiind acordat şi părintelui care îşi vaccinează copilul. „Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, conform iniţiativei de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel