Zgonea dezvăluie ce priorități are Camera Deputaților

zgonea
zgonea

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a explicat luni care sunt prioritățile forului legislativ în noua sesiune parlamentară.

Noua Constituție și o nouă lege electorală, principalele priorități

"Prioritățile pentru această sesiune a Camerei Deputaților - votul pe o nouă Constituție, o nouă lege electorală agreată în cadrul grupurilor politice parlamentare de la Cameră și Senat. Majoritatea grupurilor politice doresc să revenim la votul pe listă. Acesta va fi proiectul pe care îl vom iniția. Conceptul este 300 de deputați și maximum 100 de senatori. O să vedem modalitatea de alegere a senatorilor după ce va fi adoptată noua Constituție", a declarat Valeriu Zgonea, citat de Agerpres.

Alte priorități ale Camerei

El a mai precizat că printre prioritățile legislative se mai numără un nou cod de conduită pentru parlamentari, modificarea regulamentului comun, un nou statut al deputaților și senatorilor.

"Un rol important pe care Parlamentul îl are este acela de a începe un dialog consistent cu alte instituții care sunt importante pentru statul român și sunt fundamentale în ochii Comisiei Europene cu privire la statul de drept. La sfârșitul anului trecut am purtat corespondență cu Agenția Națională de Integritate, cu Consiliul Concurenței, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public.

Toate au răspuns pozitiv astfel încât să lucrăm împreună pentru o legislație mai bună. Am avut o discuție cu ANI. Obiectivul nostru în următorii ani este să creăm un cod al incompatibilităților astfel încât fiecare cetățean al României, în momentul în care vrea să candideze pentru o funcție de ales local, de președinte de regiune, de deputat, senator, să știe foarte clar care îi sunt obligațiile, cum își face o declarație de avere, care sunt regulile pe care trebuie să le respecte atunci când vrea să candideze", a adăugat președintele Camerei Deputaților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel