Vosganian atenționează: România a avut Parlament unicameral numai în dictaturi

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian atrage atenția că românii ar trebui să înţeleagă că țara noastră nu a avut Parlament unicameral decât în dictatură şi că trecerea de la bicameralism la unicameralism nu a avut loc în nicio țară de bună-voie, ci prin lovitură de stat.

Întrebat, joi, într-o conferință de presă susținută la sediul PNL, în legătură cu anunțul recent al președintelui Traian Băsescu privind declanşarea unui nou referendum pe tema Parlamentului unicameral, cu 300 de parlamentari, Varujan Vosganian a precizat: "Eu, în privinţa asta, am un singur lucru să spun poporului român - referendumul a fost organizat fără o informare corectă, prealabilă şi fără o dezbatere reală. Nimeni, în mod real, nu credea că referendumul va trece, de aceea referendumul a fost ignorat, în perioada campaniei electorale. Românii trebuie să ştie că niciodată, în istoria modernă a României, când România a fost democratică, România nu a avut Parlament unicameral. România a avut Parlament unicameral numai în dictaturi (cea stalinistă, sub Gheorghe Gheorghiu Dej și sub Nicolae Ceaușescu). (...) Alternativa este clară. Nu există în lume nicio ţară democratică de mărimea României care să aibă Parlament unicameral. În nicio ţară nu s-a procedat de la bicameralism la unicameralism decât prin lovitură de stat sau revoluție sângeroasă. Nu există nicio ţară care de bună voie să treacă de la bicameralism la unicameralism, ci numai după schimbări de regimuri, revoluţii sau instaurări de dictaturi. Avem trei variante, care niciuna nu este atractivă pentru România. (...) Putem să face ca Iranul sau ca alte țări care au unicameralism, dar noi avem o asumare democratică, care vine de la Cuza, cel care a inițiat Senatul pentru români", a explicat liderul liberal.

"Nu putem renunţa la tradiţiile noastre democratice pentru capriciile clasei politice de la începutul secolului 21", a mai spus Vosganian.

Potrivit vicepreședintelui PNL, numărul parlamentarilor ar trebui redus, dar asta nu înseamnă că trebuie să se treacă la unicameralism sau să nu se respecte principiul reprezentativităţii.

Alegerea temelor unui referendum, semn de respect pentru poporul român

În plus, Varujan Vosganian consideră că respectarea voinței românilor implică o mare răspundere și necesită o mare capacitate de informare corectă a cetățenilor, atunci când îi chemi la referendum, pentru a evita obținerea unor rezultate la consultarea populară, care nu ar fi în acord cu voinţa de ansamblu a cetăţenilor.

"Românii doresc să o ducă mai bine, dacă am fi făcut prin anul 2000 un referendum privind reîntoarcerea la comunism, românii ar fi votat categoric pentru reîntoarcerea la comunism. Dacă astăzi se face un referendum privind introducerea pedepsei cu moartea, românii vor vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, ceea ce practic ne-ar scoate din UE. Mai există și alte teme legate de credințele religioase, legate de administrație, care dacă astăzi ar fi supuse unui referendum, ar putea să dea rezultate care să nu fie în acord cu voința de ansamblu a românilor. (...) Din respect faţă de poporul român trebuie să ne alegem temele pentru referendum cu mare atenţie. (...) Noi suntem aleși prin vot, nu ca să-i urmăm pe români, ci ca să-i conducem pe români. Atunci când îi urmezi pe români, adeseori faci lucruri ca să fii simpatic, ori noi trebuie să facem lucruri și pentru noi și pentru copii noștri", a adăugat liberalul, potrivit căruia, din punctul său de vedere, întrebarea privind Parlamentul unicameral "a fost făcută fără o informare corectă, deci a fost tendenţioasă şi hazardată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel