Violenţa domestică: Victimele infracţiunilor, săli de aşteptare separate

Senat
Senat

Un proiect de lege adoptat de Senat, vor fi săli de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor în toate sediile instanţelor de judecată din 2019.

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de luni, în unanimitate, un proiect de lege al Guvernului potrivit căruia toate sediile instanţelor de judecată vor fi dotate cu săli de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor începând cu 1 ianuarie 2019.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri de protecţie a victimelor infracţiunilor prin transpunerea unor dispoziţii ale Directivei 2012/29/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 octombrie 2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii.

Comisia juridică a Senatului a acordat acestui proiect raport de admitere cu amendamente, care a fost însuşit luni, prin vot, de către plen. Senatul a prelungit printr-un amendament cu cinci luni (de la 1 ianuarie 2018 - forma Guvernului, la 1 iunie 2018) data până la care sediile nou construite ale instanţelor de judecată vor fi dotate cu săli de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor. Un alt amendament prevede aceeaşi cerinţă şi pentru celelalte sedii ale instanţelor de judecată începând cu 1 ianuarie 2019.

Articolul referitor la mediere, care se aplica numai pentru infracţiuni în care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătura răspunderea penală în cazul recunoaşterii faptei de către autor în faţa organelor judiciare sau în faţa mediatorului, a fost eliminat de Senat din proiectul de lege al Guvernului.

[citeste si]

'În cauzele penale în care medierea este posibilă, aceasta trebuie să se desfăşoare astfel încât victima să nu se găsească în contact cu făptuitorul, cu excepţia cazului în care părţile îşi exprimă acordul la încheierea contractului de mediere', se mai arată în proiectul de lege modificat de Senat. Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel