Viktor Orban: Ungaria-Polonia, greu cuvânt de spus

Bogdan Bolojan / 03 ian 2018 / 18:21 Salveaza PDF Comentarii

Ungaria şi Polonia doresc să aibă un 'greu cuvânt de spus' cu privire la viitorul Europei şi resping ferm sistemul redistribuirii migranţilor în statele Uniunii Europene pe baza unor cote obligatorii, a declarat premierul ungar Viktor Orban, după întâlnirea avută miercuri, la Budapesta, cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki, transmit Reuters şi AFP.

''Dorim să avem un greu cuvânt de spus, întrucât aceste ţări (din Europa Centrală) au o viziune despre viitorul Europei'', a adăugat şeful executivului ungar.

Viktor Orban, un aliat de mult timp al Varşoviei în interiorul UE, a declarat în decembrie că Ungaria va bloca orice acţiune privind eventuala retragere a dreptului de vot al Poloniei în cadrul Consiliului UE şi al Consiliului European.

''Grupul de la Vişegrad este o parte esenţială a Europei Centrale şi a Uniunii Europene. El conferă Uniunii o creştere economică solidă, securitate, stabilitate politică şi o atitudine proeuropeană'', a declarat, la rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki.

El a subliniat că ţările din V4 - Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia - împărtăşesc aceeaşi poziţie cu privire la Brexit şi la politica UE în domeniul apărării.

Cei doi şefi de guvern au estimat că poziţia lor comună împotriva imigraţiei şi redistribuirii migranţilor în statele Uniunii Europene pe baza unor cote obligatorii câştigă tot mai mult teren în Europa, în pofida presiunilor exercitate asupra celor două ţări de către Bruxelles.

[citeste si]

''Politica europeană privind migraţia nu funcţionează, este un eşec spectaculos. Este clar că popoarele europene nu doresc imigraţie, chiar dacă mai mulţi lideri continuă să promoveze această politică ce a eşuat'', a subliniat Viktor Orban. El a adăugat că va continua să 'respingă cotele de migranţi şi în 2018', an care în opinia sa va fi al unor 'mari confruntări' şi al 'ultimei şanse' în acest dosar în sânul Uniunii Europene.

''Austria este un exemplu de democraţie în Europa. Un popor care nu vrea imigraţie a ales un cancelar care nu vrea imigraţie. Puteţi numi asta populism, dacă doriţi, dar ceea ce doreşte poporul prevalează'', a estimat premierul ungar.

''Noi nu ne vom schimba politica în materie de migraţie'', a dat asigurări şi Mateusz Morawiecki, conform Agerpres.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24