Viața la bloc. Cine are dreptul să impună amenzi pentru locatari

Blocuri
Blocuri

Are asociația de bloc dreptul de a aplica amenzi locatarilor care refuză să respecte regulile general valabil bazate pe respectul față de oamenii din jur, de vecini? Categoric nu. Poate unii admistratori au altă părere, dar trebuie să știe că nu își pot depăși atribuțiile. Și iată de ce.

 

În primul rând, amenda este apanajul statului, o sancțiune pe care o poate impune numai prin organele sale. Există amenzi penale și amenzi contravenționale. E adevărat, Legea asociațiile de proprietari (nr.26/2018) prevede amenzi, dar care sunt aplicate de nimeni altcineva decât de agenții constatatori. Mai există, de asemenea, și legea nr. 61/1991 privind tulburarea liniștii publice.

În al doilea rând, asociațiile de bloc nu pot strânge de la asociași și alți locatari decât sumele strict prevăzute de lege (vezi întreținere, cheltuielile comune, etc), printre care amenzile nu se regăsesc.

Citește și Administratori de bloc. Vor avea loc schimbări importante

Cu alte cuvinte, chiar dacă toată lumea din asociația ar vota pentru instituirea unor astfel de amenzi, cel sancționt nu poate fi obligat să le plătească, deoarece asociația nu are forța de constrângere a statului. Prin urmare, proprietarul amendat poate să conteste oricând acea sumă, care nu se încadrează, în mod evident, în niciuna dintre tipurile de cheltuieli ce trebuie plătite lunar, conform Legii asociațiilor de proprietari.

Citeşte mai multe pe DC BUSINESS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel