Senatorii au aprobat înființarea partidelor politice din cel puțin trei membri

Senatorii au aprobat, miercuri, propunerea legislativă care prevede că un partid poate fi constituit prin semnătura a cel puțin trei membri fondatori. 

100 de voturi pentru, o abținere și 9 voturi împotrivă a primit în Senat propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii partidelor politice nr.14/2003. Propunerea a fost inițiată de membrii Comisiei parlamentare de Cod Electoral și a fost susținută în plen de reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Valentin Iliescu.

Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru legislația electorală a decis marți, în unanimitate, să întocmească un raport de admitere cu includerea amendamentelor Consiliului Legislativ, a subliniat președintele comisiei, senatorul PNL Mihai Voicu.

Partid cu trei membri fondatori 

Partidele politice se pot organiza și funcționa la nivel național, la nivel local sau atât la nivel național, cât și local, conform statutului propriu. Actul de constituire poate fi semnat de cel puțin trei membri fondatori arată actul normativ. 

Proiectul de lege modifică, totodată, unul dintre criteriile privind constatarea inactivității unui partid politic. Astfel, desemnarea de candidați de către un partid politic, singur sau în alianță, nu se mai raportează la două campanii electorale parlamentare succesive, ci la două campanii electorale succesive, cu excepția celei prezidențiale. Cerințele sunt diferite în funcție de natura alegerilor- locale, parlamentare sau europarlamentare. Senatul este prima cameră sesizată în acest sens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel