Un nou sistem de punctaj, testat în vederea Jocurilor Olimpice de la Tokyo

Responsabilii turneului olimpic de box s-au declarat încrezători în noul sistem de punctaj experimentat joi la Tokyo şi conceput pentru o mai multă transparenţă într-un sport marcat de scandaluri, în vederea Jocurilor Olimpice de vară din 2020, informează AFP.

Noul sistem informatizat, care ar urma să facă punctajul arbitrilor-judecători vizibil în timp real, a fost testat pe stadionul de sumo Ryogoku Kokugikan, situl turneului olimpic de box din vara viitoare.

"Neîncrederea în arbitri-judecători este enormă. Muncim din greu pentru dreptate", a declarat Morinari Watanabe, preşedintele Federaţiei Internaţionale de gimnastică şi membru CIO, responsabil cu grupul de lucru însărcinat să organizeze turneul olimpic de box de care a fost privată Federaţia internaţională (AIBA) din cauza problemelor de guvernanţă.

Watanabe s-a declarat "încrezător" că noul sistem va aduce un plus de transparenţă şi va produce un punctaj "mai corect şi mai uşor de înţeles pentru spectatori".

Prin acest nou sistem, cei cinci arbitri-judecători vor apăsa pe un buton pentru fiecare lovitură valabilă aplicată de boxeri, unul în albastru şi altul în roşu, iar scorul va apărea pe un ecran controlat de un supervizor.

Punctajul în timp real ar putea, de asemenea, fi vizibil pentru spectatori, însă o decizie în acest sens va fi luată ulterior.

Noutatea a părut să mulţumească oficialii prezenţi, dar a arătat că sunt necesare şi ajustări. Astfel, arbitrul-judecător nipon Norio Tezuka, care a participat la test, a afirmat că a apăsat pe butonul greşit, pentru că boxerul "albastru" purta cască roşie.

Boxul a produs numeroase verdicte contestabile şi contestate în istoria sa, cum s-a întâmplat la JO 2016 de la Rio de Janeiro, când mai mulţi arbitri-judecători şi arbitri de ring au fost suspendaţi pentru meciuri aranjate.

Boxul a fost ameninţat cu excluderea de la JO de la Tokyo, din cauza problemelor de guvernanţă, dar a fost menţinut în final.
AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel