Un nou medicament promițător împotriva cancerului de sân. Oprește recidiva și răspândirea

Foto Ilustrativ/Pexels Anna Tarazevich
Foto Ilustrativ/Pexels Anna Tarazevich

Oamenii de știință europeni și-au anunțat succesul în dezvoltarea unui medicament inovator care previne răspândirea și reapariția cancerului de sân. Medicamentul a înregistrat un real succes la testarea pe șoarecii de laborator, precum și la testarea pe pacienții umani care au participat la un prim studiu clinic.

O moleculă cunoscută sub numele de MitoQ stă la baza noului medicament dezvoltat la Universitatea din Louvain, Belgia. Cercetătorii spun că s-a dovedit doar o ușoară reacție adversă pentru pacienții umani în primul studiu, care au prezentat greață și vărsături. În viitor sunt așteptate mai multe studii pe pacienți umani. Echipa și-a publicat cercetările în revista Cancers.

Unele forme de cancer sunt mai agresive decât altele, chiar și atunci când sunt detectate devreme. Acest lucru este valabil în cazul cancerului de sân triplu negativ (TNBC), care reprezintă până la 15% din toate cancerele de sân, potrivit Societății Americane de Cancer. TNBC se referă la celulele canceroase care, atunci când sunt testate, s-a dovedit că receptorii de estrogen sau progesteron fie lipsesc, fie au prea multă proteină HER2.

TNBC este mai frecventă în rândul femeilor sub 40 de ani, femeilor de culoare și celor cu o mutație BRCA1. De asemenea, TNBC tinde să crească și să se răspândească mai repede decât alte tipuri de cancer de sân.

Aproximativ 225.000 de pacienți au fost diagnosticați cu TNBC în întreaga lume. Aproximativ jumătate dintre aceștia dezvoltă recidive și răspândire locale (metastaze), indiferent de tratament. Până în prezent, nu există un tratament specific pentru TNBC, iar pacienții au doar 1 din 10 șanse de supraviețuire, potrivit Newsweek.

MitoQ este o descoperire deoarece oprește dezvoltarea celulelor stem canceroase

Cancerul  este formate din două tipuri de celule canceroase. Unele proliferează, dar sunt sensibile la tratamentele clinice, în timp ce altele rămân latente, pentru a apărea mai târziu. Aceste din urmă celule sunt mai dăunătoare deoarece duc la metastaze.

Dacă nu sunt complet îndepărtate chirurgical, pot recidiva. Recidivele cancerului sunt tratate în prezent cu chimioterapie, care tinde să fie ineficientă din cauza celulelor tumorale rezistente.

„Ne așteptam să putem bloca metastazele. Dar prevenirea reapariției cancerului a fost total neașteptată. Obținerea acestui tip de rezultat este o motivație uriașă pentru noi să continuăm”, a spus Sonveaux.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel